Segítség a Smashwords vásárláshoz

A Smashwords a világ legnagyobb self publishing kiadója, több mint 300 000 könyvvel. 2013-ban 20 millió dollár értékű (csak self publishing) könyvet adott el. A Smashwordnél történő vásárlás hatalmas előnye, hogy utána minden elképzelhető formátumban a rendelkezésedre bocsátják a könyvet. Tehát olvashatod számítógépen Wordben vagy pdf-ben, tableten ugyanígy, és bármelyik ekönyv olvasón, függetlenül attól, hogy epub vagy mobi szabványt támogat. Nem ismerek még egy szolgáltatót, amelyik ilyen kötetlen olvasási élményt biztosít.

A Smashwords másik egyedi tulajdonsága, hogy a későbbi javított, módosított változatokat is elérhetővé teszi egy már megvásárolt könyv esetében.

A Smashwords könyváruházában a vásárlás pontosan ugyanolyan (biztonságos), mint bármelyik hazai webáruházban.  A Smashwords nem tárolja a vásárlás során megadott kártyaszámokat (szerintem nem is látja őket), a fizetési rendszert a Paypal működteti, a világ legnépszerűbb mikrofizetési rendszerének gazdája. A könyvvásárlás során két opcióból lehet választani: Paypal számláról vagy bankkártyával. Akinek van Paypal számlája, aligha szorul bármiféle támogatásra, ezért a második opcióra fogok koncentrálni a következőkben.

Szinte bármilyen – webes fizetésre alkalmas – bankkártya elfogadott. Nem szükséges devizaszámla a kártya mögé, a bank elvégzi a konverziót, és forintban terheli meg a számlát. Van ugyan néhány – főleg diákoknak árult – kártyatípus idehaza, ami nem alkalmas nemzetközi fizetésre, illetve vannak olyan kártyák, amelyek semmire nem alkalmasak, pénzfelvétel kivételével. Nyilván a saját bankod pontos felvilágosítást tud ebben a kérdésben nyújtani. Akkor sem történik persze semmi, ha kipróbálod és visszautasít a rendszer. Nem fog kopogtatni másnap az FBI az ajtón.

Tehát a vásárlás pontosan ugyanúgy működik, mint idehaza, egyetlen kivétellel: az angol nyelv. Ebben szeretnék segítséget nyújtani az alábbiakban.

A Buy gomb megnyomása után azt fogja kérni a rendszer, hogy jelentkezz be. Első vásárlásnál először regisztrálni kell, amit úgy tehetsz meg, hogy ugyanazon az oldalon lejjebb görgetsz a Join Smashwords részhez, és kitöltöd a formanyomtatványt. Az Optional részeket nem kell megadni, a jelszó (Password) legalább 8 karakter legyen.

Valahogy így. És az alsó rész.

Ezután megnyomod a Sign me up! gombot és néhány percen belül kapsz egy emailt. A levél így fog kezdődni:
Welcome to Smashwords!

Please click on the hyperlink below to complete your registration:
https://www.smashwords.com/signup/verify/55c2c555a3aas77d

Rákattintasz a linkre, és már kész is a regisztráció!

Ezután visszakerülsz a bejelentkező ablakhoz (ha mégse, akkor a könyv oldalán a BUY gomb megnyomásával kerülhetsz ide) és meg kell adnod:

emailcímed
jelszót

Tehát nem a felhasználóneveddel jelentkezel be! Ezt a Smashwordon belüli kommunikációnál jelenítik meg (például, amikor véleményt írsz), ahol az email címedet soha nem teszik publikussá.

Bejelentkezés után remélhetőleg ezt a képernyőt látod.

Checkout nyomógomb, majd a Checkout with Credit Card fizetési opció meghagyása mellett a Proceed to Checkout nyomógomb.

Ezután a számlázási információknál meg kell adni a szokásos név, cím, irányítószám, megye, ország adatokat valahogy így. A Next nyomógomb után következő ablakban a bankkártya adatait kell megadni: a kártyaszámot, az ellenőrző kódot (a kártya hátoldalán az utolsó 3 számjegy) és a lejáratot (hónap, év). Majd a Finish Payment nyomógombbal be is fejeztük a vásárlást. Azaz lehet, hogy van még végső megerősítés (mindig a sárga nyomógombot figyeld!), de engedelmetekkel nem próbáltam megvenni a saját könyvemet.

Vásárlás után a bejelentkezett felhasználó számára a Smashwords elérhetővé teszi az összes formátumot, teljes szabadságot nyújtva az olvasási platform megválasztásában.

Amennyiben valamilyen hiányosságot, pontatlanságot találsz a fenti leírásban,  kérem jelezd a Facebook oldalon!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Segítség a Smashwords vásárláshoz

  1. Pingback: Könyvespolc | lustaport

  2. Pingback: Előjegyezhető az Okos pénz, buta pénz | lustaport

  3. Pingback: Smashwords kupon | lustaport

  4. Pingback: Hosszú még az út… | lustaport

Comments are closed.