Vesztes játszma 2. – válasszunk befektetési alapot

Az első lépés a hosszú távú befektetések világába a megfelelő termék kiválasztása. Nem jó a bankbetét? Akkor vásároljunk befektetési alapot. Vehetnénk egyedi részvényeket is, de – szerencsére – a honpolgárok többségének bonyolultnak tűnik a megfelelő részvény kiválasztása, és rizikósnak a hosszú távú tartása. A befektetési alap mégiscsak profik kezében van, és sokkal egyszerűbb közöttük a választás. Miért is? Hát kérem, mert van neki hozama. Tudom, van az egyedi részvénynek is, de a józan paraszti ész azt súgja, hogy a múltbeli hozam egy vállalat esetében egyáltalán nem garancia a jövőre nézve. Túl sok bizonytalanság van a világban! És mint annyiszor, a józan paraszti észnek igaza van. Csak azt nem értem, hogy ugyanez az okos és józan paraszti ész, miért súgja azt az emberek többségének, hogy a befektetési alapoknál szoros összefüggés van a múltbeli és a jövőbeni hozam között. Na, jó tudom, persze az alapokat profi befektetési szakemberek kezelik. Erről még lesz szó a későbbiekben, most inkább térjünk vissza az alapkiválasztás kérdésére. Nincs is ennél egyszerűbb dolog a világon. Kerítek egy listát, és kiválasztom, mondjuk azt, amelyik a legjobb hozamot produkálta az elmúlt egy évben. A biztonság kedvéért, megkérdezem néhány barátomat, akiknek van már befektetési alapja, és lám-lám, ők is a legjobb hozamú alapokat fogják emlegetni. Miért is ajánlana nekem egy barátom rossz hozamú alapot? Ajánlja azt az ellenségeinek!

Tréfálkozhatunk ezen még egy ideig, de ez nem változtat azon a rendkívül szomorú tényen, hogy szinte mindenki múltbeli hozamok alapján választ befektetés alapot. Néhányan megnéznek egyéb mutatókat is (pl. szórás), de olyan emberrel még nem találkoztam, aki utánajárt volna az egyik legfontosabb mutatónak, az alap költséghányadosának. Tudom, nem könnyítik meg az intelligens választást a hazai adatszolgáltatók, újságok. A hozamadatok néhány kattintással elérhetőek, míg egy költséghányados kiderítése némi utánajárást igényel (az alapok beszámolóiban illetve a PSZÁF honlapján).  Tapasztalatom szerint mégsem ez a kis plusz munkaigény akadályozza meg az emberek többségét a jó döntéshozatalban. Még azoknak is a nagy része, akik körültekintően állnak hozzá a kiválasztási folyamathoz végül mágikus vonzódással térnek vissza a legfontosabbnak ítélt hozamadatok összehasonlításához. És már indulhat is egy újabb vesztes játszma:

Kép

A fenti ábrán Magyarország legnagyobb (kötvény) alapjának nettó eszközértéke szerepel a 2001-2007 közötti időszakban. Azaz mennyi befektetői pénz volt az alapban. Ez a nettó eszközérték a 2004 vége és 2005 vége közötti időszakban saját történetéhez képest rendkívül meredek emelkedést produkált. Egy éves időszak alatt közel duplázódott az alapban tartott pénz mennyisége, ami ilyen hatalmas méretű alap esetében szinte hihetetlen teljesítmény. Valami vonzotta a befektetőket, de nagyon:

Kép

Ezen az ábrán ugyanennek az alapnak az egy évre visszamenőleges hozama szerepel. A zölddel keretezett időszak, az előbb említett – rendkívüli beáramlást produkáló – periódus. Már tudjuk is a választ, mi vonzotta a befektetőket az alaphoz. Az alap történetének legmagasabb egy éves hozamát látták azokon a bizonyos listákon. Természetesen az ELMÚLT egy év hozamát látták ekkor. Biztonságos kötvényalap 12%-os hozammal? Nosza, zsákoljunk! Megtörtént. A pirossal keretezett rész a zsákolási periódus egy évvel eltolt időszakát jelzi. Ez mutatja azt a hozamot, amit ezek a befektetők valójában élveztek az örömteli zsákolás után. Az első zsákolók még úgy-ahogy megúszták egy teljesen átlagos hozammal, míg a későn jövők kiélvezhették az alap addigi történetének legalacsonyabb hozamát.

Nehogy bárki azt gondolja, különleges példáról van szó. Ne válasszatok alapot hozam alapján!

Forrás: A lusta portfólió

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Vesztes játszma 2. – válasszunk befektetési alapot

  1. Pingback: Hozamlisták farkasa | lustaport

  2. Pingback: Az ETF-ek legnagyobb hibái | lustaport

  3. Pingback: A népszerűség átka | lustaport

  4. Pingback: A legjobb befektetési alapok | lustaport

  5. Pingback: SPIVA jelentés | lustaport

Comments are closed.