Érdemes-e hozamadatok alapján befektetési alapot választani?

A címben feltett kérdést járja körül alaposan a bejegyzés végén linkelt tanulmány. Nem önálló kutatásról van szó, hanem az angol nyelvterületről (USA, Anglia, Ausztrália) származó tudományos publikációk eredményeit foglalja össze. Egy-egy bekezdés erejéig ismerteti az eddigi kutatásokat, illetve táblázatos formában közli a főbb megállapításokat.

Azok számára, akik nem bírják az angol nyelvet, vagy nincs érkezésük elolvasni a teljes tanulmányt, álljon itt néhány általános konklúzió :

– A befektetési alapok teljesítményének meghatározása nem könnyű feladat. A költségektől megtisztított, kockázatra normalizált és piaci körülményeket figyelembe vevő teljesítmény meghatározás olyan eszközöket igényel, amelyekkel elsősorban intézményi befektetők rendelkeznek, kisbefektetők nem.

– A múltbeli jó teljesítmény gyenge és megbízhatatlan előrejelzést jelent a későbbi közép- és hosszútávú teljesítményre vonatkozóan. A kutatások fele nem talált korrelációt a múltbeli és a jövőbeni hozam között. Azok a kutatások, amelyek találtak összefüggést, elsősorban rövid időtávon (1-2 év) tudtak kimutatni ilyen hatást.

– A múltbeli rossz teljesítmény nagyobb előrejelző képességgel bír, ilyen időszak után valószínűbb a további alulteljesítés.

– Azon esetek nagy részében, ahol találtak korrelációt, a felülteljesítés mértéke általában kicsi volt, abból a szempontból, hogy a befektetési alapok rendszeres váltogatásának költsége nagyobb, mint a nyerhető plusz hozam.

 

A ritkán jelentkező tartós felülteljesítés okaira is szolgálnak lehetséges magyarázatokkal  a tudós kollégák:

– A befektetési módszerek egy részének teljesítménye függ a piaci környezettől. Például a piac több évig kedvező lehet egy növekedési stratégia számára, majd a következő ciklusban az értékalapú befektetéseket részesíti előnyben. Az ilyen ciklusokban megjelenő teljesítménytöbblet nem függ az alapkezelő kvalitásaitól.

– Az alapkezelők közötti szoros verseny hosszabb távon eltünteti a hozamkülönbségeket. A sikeres alapkezelők módszereit másolni kezdik, elcsábítják a munkatársaikat. A jó teljesítmény által vonzott befektető pénz egy idő után megnehezíti az adott alap lavírozását a piacon.

– A piaci hozamok eloszlásának törvényszerűségei alapján a plusz teljesítmények egy része pusztán a szerencse következménye.

 

A teljes tanulmányt is érdemes elolvasni itt.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Érdemes-e hozamadatok alapján befektetési alapot választani?

  1. Pingback: ETF portfóliók: mindenből a legrosszabbat? | lustaport

Comments are closed.