Választási szezonalitás

Kevesen tudják, hogy a “Sell in May” örökzöldjén túl sokféle szezonalitás érvényesül a tőzsdén. Többek között a választási ciklusokhoz igazodó. Nem a magyar választásokhoz, hanem az amerikaihoz. A mostani év “mid-term” választási év, a ciklus közepe, a választások utáni 3. év. Az ennek megfelelő szezonalitás néhány eszközre:

GERMS_W2

A német DAX szezonálisan gyenge időszaka jön. A legutóbbi 4 alkalommal ebből annyi teljesült általánosságban, hogy a késő tavaszi, nyári csúcs kitartott októberig (két alkalommal év végéig is).

DJIA_W2

A DOW sávozást ígér a nyárra és utána emelkedést az év végébe. Az utolsó 4 alkalommal hasonló mondható el, mint a DAX-nál, 3 tavaszi csúcs, egy nyár közepi. Ezeket a csúcsokat nyáron képtelen volt megdönteni, sőt 1998-ban és 2002-ben komoly esés történt, majd októbertől masszívan emelkedett év végéig mind a négy esetben.

GC_W2

Az arany példája mutatja miért nem szabad kizárólag szezonális minták alapján kereskedni (vagy megbízhatóbb szezonális minta kell). Az utóbbi 4 alkalom nagyobbik része egyáltalán nem hasonlít erre a chartra. 2010-ben az év eleji esés után (ez már ellentmond a fenti ábrának) szép komótosan emelkedett októberig, majd onnan esett több mint 20%-ot év végéig (erre se látok utalást). 2006-ban egy meredek tüskét csinált április-június időszakban, ez még stimmelne is a fenti ábrával, csak akkor majdnem 50%-os felszúrás történt! Utána oldalazott év végéig. 2002 még valahogy rá is húzható a fenti ábrára, de 1998-ban már áprilisban megvolt az éves csúcs.

Chartok: http://seasonalcharts.com/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Választási szezonalitás

  1. Pingback: Csak linkelek: a nagy placcs | lustaport

  2. Pingback: Szezonalitás update | lustaport

Comments are closed.