A biztonság ára

2013 nyarán jelentek meg az első, esés ellen védelmet biztosító, fedezett tőzsdei alapok. Az SPXH és a TRSK az SP500 index teljesítményét próbálják reprodukálni, kiegészítve a jelentős esések elleni védekezéssel.  Ezt úgy oldják meg, hogy 85%-ban tartanak részvény (SP500 követő ETF) komponenst, és 15%-ban volatilitás terméket. A konkrét megvalósítás a részvények esetében az SPY, IVV, VOO (SP500 ETF-ek) kombinációja, míg a volatilitás termékek esetében UVXY (2x tőkeáttétel) és SVXY volatilitás ETF-ek portfóliója. A két termék abban különbözik, hogy a TRSK nagyobb volatilitást kitettséget vállal, az SPXH alacsonyabbat. Ebből következik, hogy a TRSK részvénypiaci esések esetén nagyobb védelmet biztosít, akár emelkedhet is az ára, az SPXH inkább tompítja az esések mértékét. Azok számára, akiket részletesebben érdekel a metodológia, a prospektus itt érhető el.

Hosszabb bika piacok esetében fordul a helyzet, a nagyobb volatilitás kitettség miatt a TRSK hozama jobban elmarad az alapindextől, mint az SPXH esetében. A volatilitás alapú esés elleni védekezés nem olcsó mulatság. A volatilitás termékek normál piaci körülmények között folyamatosan, és jelentős mértékben veszítenek az értékükből, és nagy kérdés, hogy ez a veszteség később kompenzálásra kerül-e a piaci stressz időszakokban. Elméletileg igen, ha nem kell nagyon hosszan tartó bika piacot átélnünk ezzel a portfólióval. A Six figure investing blog volt olyan kedves, hogy kiszámolta az alapok elméleti teljesítményét a 2007-2009 medve piacra és az utána következő bika piacra, 2013 júniusig, az alapok indulásáig:

SPY-VS-08Bear-560x374

SPYvsVS-09-13-560x373

Elméletileg tehát úgy néz ki, hogy az elmúlt időszakban az SPXH lehetett volna az ideális választás. A medve piac során jelentősen túlteljesített az SPY-hoz képest, míg a bika piacon csak minimálisan maradt el tőle. A TRSK ugyan még jobban teljesített a medve piac során, de ezt a nyereséget eltékozolta a rákövetkező fellendülésben.

Ennyit az elméletről. A 2013 nyarán kibocsájtott termékekről most már kézzel fogható gyakorlati információink vannak. A medve piaci túlteljesítést nem ismerjük ugyan, mert az nem volt az utóbbi egy évben, de a bika piaci viselkedést összehasonlíthatjuk az elméleti eredményekkel.

Itt az elmúlt alig egy év eredménye:

spxh

Az SPXH az elmélet dacára majdnem 5%-kal teljesítette alul az SPY-t (SP500 követő ETF). A TRSK 7.5%-os alulteljesítése is elég erős. A TRSK néhány évnyi bika piac alatt összehoz annyi lemaradást, amekkora eséstől meg akar védeni minket. Az SPXH alkalmazhatósága is több, mint kérdéses ilyen méretű alulteljesítés mellett. Ha abból indulunk ki, hogy a részvényeken elérhető reálhozam 4-5% körül mozog hisztorikus átlagban, akkor úgy tűnik az SPXH alkalmazásával nem csak az esésektől védjük meg magunkat, de a reálhozamoktól is. Ez volna a biztonság ára.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.