A legnépszerűbb aktív ETF

Az aktív ETF-ek színre lépése az utóbbi évek legfontosabb trendje a tőzsdei alapok környékén. Nagy kérdés, hogy a “smart beta” kiállja-e az idők próbáját, vagy a piacon beinduló arbitrázs eltünteti a beígért extra hozamokat.

Az aktív ETF-ek új nemzedékének legnépszerűbb tagja a PKW. A 3 Mrd. USD-t közelítő eszközérték toronymagasan emeli ki a mezőnyből. Mi a sikerének titka?

Először is kell egy jó ötlet. Csináljunk egy ETF-et, amelyik a saját részvényeiket vásárló cégeket tart a portfólióban. A tőzsdén már régóta ismert a saját részvényeiket visszavásárló cégek jó teljesítménye. A pontos és kizárólagos okot még keresgélik, de általában a következő érvek szerepelnek az indoklásokban:

1. A menedzsment szerint a cég alulértékelt.

2. Adózási szempontból így kedvezőbb visszajuttatni a hozamot, mint osztalékkal.

3. Szűkül a részvénykínálat, “padló” kerül az ár alá.

4. Az a cég, amelyik visszavásárol, jobb állapotban van és kevésbé eladósodott, mint a piaci átlag.

Meggyőző érvek. A PKW indulásánál segédkező konzultációs cég konkrét metodológiát is kidolgozott, szerintük azok a cégek, amelyek legalább 5%-át visszavásárolják a részvényeiknek, jelentősen túlteljesítik a piaci átlagot. A módszertan ennél részletesebb leírása itt megtalálható. 1997-től kezdve 7%-os felülteljesítést mutattak ki az SP500 indexhez képest, de a felülteljesítés mértéke az utóbbi években érzékelhetően kisebb. Más tanulmányok a részvény visszavásárlási témában jellemzően 4% körüli felülteljesítést mutatnak, más és más adatbázisokon, eltérő módszerekkel kiválasztva a cégeket.

Tehát az elmélet szerint volna itt egy legalább 4% körüli felülteljesítés, nézzük meg, hogyan működött ez a gyakorlatban:

pkw

Az elmúlt 3 évben óramű pontossággal hozta az elméleti számokat a PKW. Valószínűleg ez a sikerének is az oka. Ugyanakkor az elmúlt 6 hónapban már alulteljesített. Ennek meg a sikere is lehet az oka:

pkw6

Az aktív ETF-eknél mindig is örök kérdés lesz, mikor indul be a piaci arbitrázs az extra hozamok eltüntetésre. 4% évente? Ötszörös tőkeáttétel mellett a PKW long, SPY short évi 20% hozammal kecsegtet. Ha sok szereplő felfigyel erre a lehetőségre, akkor a kereslet megemeli a visszavásárlásban érintett részvények árát, egészen addig, amíg eltűnik a hozamkülönbözet. Vagy előjelet vált.

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to A legnépszerűbb aktív ETF

  1. Pingback: Csak linkelek: smart beta | lustaport

  2. Pingback: Okos elmélet vs. gyakorlat | lustaport

Comments are closed.