SP500 ETF-ek összehasonlítása

Valószínűleg kevesen tudják, milyen különbségek lehetnek ugyanazon indexet követő ETF-ek között. Némi gondolkodás után néhányan a költséghányados különbségére tippelnek, de a struktúrákban rejlő apróságok vizsgálatára már kevesen szánnak időt, energiát.

Példaként nézzük meg az SP500 indexet követő 3 ETF, az SPY,VOO,IVV közötti különbségeket.

SPY : a legrégebbi, legnagyobb állománnyal bíró alap, szinte mindenki erre gondol elsőként, ha SP500 index befektetést tervez.  Az alap UIT (Unit Investment Trust), ami egy meglehetősen kötött forma, nem engedi a befektetési alap “menedzselését”. Semmi mással nem foglalkozik, mint az index által előírt befektetői kosár megvásárlásával. A befolyó osztalékot készpénzben tárolja a negyedéves rendszerességű kifizetésekig. Költséghányadosa : 0.09%.

IVV: harmad akkora állománnyal rendelkezik, mint az SPY. Ez már ETF, jóval nagyobb szabadsággal, mint az SPY. Lehetősége van portfólió kölcsönzésre, származtatott termékek használatára (ezekkel helyettesítheti a portfólió egy részét indokolt esetben). Mindez extra bevételeket tesz lehetővé, addicionális kockázatok mellett. Például a portfólió kölcsönzés díja plusz bevételként jelentkezik, de ha a másik fél nem tudja visszaszolgáltatni a kölcsönzött részvényeket, az veszteségeket is generálhat. Az osztalékot befektetheti a portfólióba a negyedéves kifizetés időpontjáig, ami hosszú távon várhatóan növeli a hozamot. Az alapkezelő körültekintő tevékenysége mellett az összeredményt pozitívan kellene befolyásolnia az extra tevékenységnek. Költséghányadosa : 0.07%.

VOO: a legkisebb állománnyal rendelkező, egyben legfiatalabb tagja a hármasnak. Szintén ETF, tehát az IVV-hez hasonlóan hozzáadott értéket generálhat. A Vanguard által kibocsátott alap a cég hírnevéhez méltóan, a legalacsonyabb költséghányadossal rendelkezik: 0.05%.

Az elmúlt 3 éves teljesítményük:

sp500

Érdekes, hogy az SPY teljesítményét alulról-felülről közrefogja a másik kettő. Az IVV jól menedzselt, a VOO kevésbé.

Az utóbbi egy évben már jobban ment mindkét menedzselt alapnak:

sp500A

Ezek a különbségek aprónak látszanak, és nyilván érdektelenek azok számára, akik néhány napos időtávon gondolkoznak. Hosszú távú befektetőknek azonban minden tized százalék számíthat, különösen, ha évi rendszerességgel jelentkezik. A kamatos kamat hatás a végelszámolásnál jól érzékelhető százalékokba fordítja a legapróbb hozamkülönbözetet is.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.