A volatilitás hete

Az elmúlt héten a volatilitás adta az egyik fő témát tőzsde blogoszféra számára. Még előtte én is írtam róla, kereskedési szemszögből, de valószínűleg nem én generáltam a hullámokat :))), hanem például az Economist kiváló bejegyzése. Mindenkinek ajánlom, aki szeretné megérteni a volatilitás szerepét a pénzügyi ökoszisztémában, és kíváncsi mit hozott ezen a téren a nulla kamatok világa. A cikk által “Great Moderation” hivatkozással jellemzett új környezetben hosszabb ideig halmozódnak a feszültségek (ezek levezetését akadályozza az alacsony volatilitás), de a ritkábban érkező sokkok jóval nagyobb kilengéseket produkálnak, mint a régi szép időkben.

De ezek a stresszes idők nem holnap érkeznek meg. A volatilitás minimumot ütött a befektetési eszközök széles skáláján. Ebből a helyzetből felszúrás várható 1-3 hónapos időtávon, de világvége nem. Ezt csak azért mondom, mert megint beindult a fantázia 2007 vs. 2014 ügyben. Pontosan volatilitás témában 2007 egyik fő tanulsága az volt, hogy jóval a csúcs előtt már emelkedő trendbe került a volatilitás, és nem a semmiből kerekedett medve piac. Ha van aggasztó fejlemény a piacon, akkor leginkább a szektor teljesítmények defenzív jellegét említeném, de a volatilitás új mélypontjait semmiképpen sem.

Persze az alacsony volatilitású környezet hozamok utáni hajszája azt eredményezi, hogy növekedni fog a tőkeáttétel, és szép lassan felépül majd az a gyújtóanyag, ami belobbantja a következő medve piacot. Csak ehhez idő kell.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to A volatilitás hete

  1. Pingback: Egy index, 3 nap, 60% | lustaport

Comments are closed.