Eszközérték prémium kihasználása

Ha ráérő időnkben ellátogatunk a CEF Connect screener oldalára és lekérdezzük a legnagyobb NAV (Nettó Eszközérték) prémiummal kereskedett alapokat, az alábbi listát kapjuk:

PGP    PIMCO Global StocksPLUS & Inc    66.80%
PHK    PIMCO High Income Fund    51.39%
PHT    Pioneer High Income Trust    29.23%
SRV    Cushing MLP Total Return Fund    24.12%
MAV    Pioneer Muni High Inc Adv    22.83%
PTY    PIMCO Corporate & Income Opps    19.57%
GUT    Gabelli Utility Trust    17.41%
NCZ    AGIC Convertible & Income II    17.28%
RCS    PIMCO Strategic Income Fund    16.56%

A nevek mellett a prémiumok (az eszközértéknél ennyivel drágábban forog a tőzsdén)  szerepelnek. Lenyűgöző százalékok. Kicsit bányászva az adatok között néhány közös jellemző található:

– zárt végű alapokról van szó, a kereslet növekedésével az ár nő, mivel új befjegyet nem bocsátanak ki,

– a kamatszinthez képest kiemelkedő osztalékot fizetnek,

– a kötvényalapok jelentős tőkeáttételt alkalmaznak,

– a mögöttes piacok alacsony likviditása, vagy a stratégia átláthatatlansága megakadályozza a hatékony arbitrázst, ezért nem közelítenek a tőzsdei árak a valós eszközértékhez,

– a rendszeres kifizetések gyakran a meglévő eszközökből történnek.

Összefoglalva nagyjából úgy néz ki, hogy ezek az alapok kellően agresszív stratégiával évek óta magas kifizetési rátát tudnak fenntartani, így a hozamra éhes befektetők a kifizetések alapján árazzák őket, az eszközértéket figyelmen kívül hagyva. Miért merik ezt megtenni? Bíznak az alapkezelőben. A listán négy PIMCO alap is szerepel, ők a legnagyobb alapkezelők a kötvények területén, csak tudják, mit csinálnak. A többieket nem ismerem, de a többségük nem ma kezdte, biztos felépült már a bizalom.

Mit lehet kezdeni ezekkel a túlárazott alapokkal?

1. Bármennyire is hihetetlen, de az egyik megoldás, hogy veszünk belőlük. Évi 8-10% dollárban nem rossz hozam. Mondhatjuk azt is, nagyon jó hozamok. Ha sokáig fennmaradnak az alacsony kamatok, akkor jól járunk. Bernanke szerint sokáig fennmaradnak az alacsony hozamok. Amennyiben a volt jegybankelnök téved, akkor célszerű sokat imádkozni, hogy időben ki tudjunk szállni, mielőtt eltűnnek ezek a vastag prémiumok.

2. Ha úgy gondoljuk kamatemelés lesz, akkor shortolhatjuk is ezeket az alapokat, abban bízva, hogy előbb-utóbb eltűnnek a prémiumok. El fognak tűnni, de a nagy kérdés az előbb vagy utóbb kérdése. Például a PHK zsíros, 50% körüli prémiuma legalább 5 éve fennáll. Az időzítés visz mindent ebben az esetben.

3. Időről-időre kitör a prémium-pánik ezen alapok körében, amikor visszaesik a prémium az elmúlt időszak átlagáról, mert a befektetők azt hiszik, vége a mézes heteknek. Tipikusan akkor történik ilyen, amikor csökken a kifizetés mértéke. Például, ha megnézzük az egyik ilyen pánikolós alap, a CRF árfolyam-NAV görbéjét, akkor látható, hogy a NAV padlóként fogja az eséseket már hosszú évek óta. Tehát annyi a dolgunk, hogy bízva istenben meg a száraz puskaporban, megvegyük a rendszeresen érkező prémium pánikokat, majd visszaadjuk a piacnak, ha helyreáll az átlagos prémium. Az elmúlt időszakban működött, mint az óramű :

crf

4. Találunk egy párt a túlértékelt alap mellé (vagy munkásabb módon megpróbáljuk leképezni a portfólióját, de ez nem kisbefektetői téma). A CH Aberdeen Chile Fund például egy zárt alap, ami átlagosan 6%-os prémiummal forgott az elmúlt 3 évben.  Itt is az alacsony likviditás és a relatíve nagy kifizetések volt a ludas. Szerencsére van egy ECH névre hallgató iShares Chile alap is, ami ETF (nyíltvégű), így az ár és az eszközérték ritkán tér el egymástól. A két alap portfóliója, ha nem is tökéletesen ugyanaz, elég jó összhangban van, így az ECH a CH eszközérték megfelelője lesz. Innentől kezdve csak azt kell figyelnünk, hogyan ingadozik a CH prémium, és egy CH-ECH short/long (vagy helyzettől függően, fordított) párral fogadhatunk a prémium visszatérésére a hosszú évek átlagához

ech

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.