ETF portfóliók: permanens

A permanens portfólió koncepcióját Harry Browne alkotta meg Fail safe investing című könyvében, még a 80-as években. Az alapötlet négy eszközt vonultat fel, annak reményében, hogy valamelyik mindig jól fog teljesíteni az adott gazdasági környezetben:

Defláció: kötvény.

Infláció: arany.

Fellendülés: részvény.

Recesszió: készpénz.

A felsorolt eszközöket négy egyenlő arányban tartalmazza a portfólió, évente újrasúlyozva.

A permanens portfólió jól teljesített a kitalálása óta eltelt évtizedekben, az utóbbi évek kivételével. Megvalósítására befektetési alap is indult (PRPFX), de ez aktívan kezelt alap, így az arányok időről-időre eltérnek az eredeti koncepciótól. Szintén létezik ETF (PERM) az eredeti koncepció szerinti allokációval, de sajnos a likviditása igen alacsony.

A permanens portfólió fő jellemzője az alacsony volatilitás. Gyengébben teljesít a benchmark 60/40 portfóliónál, de a visszaesések mértéke jóval alacsonyabb. Ezen a téren az egyik legjobb portfólió, a hosszú távú teljesítmények alapján. Szintén fontos tulajdonsága, hogy negatív a korrelációja a részvényekkel és az emelkedő kamatokkal. Viselkedése alapján jó kiegészítője a 60/40 portfóliónak.

Megvalósítása ETF-ek segítségével: VTI (részvény), TLT (kötvény), GLD (arany) és készpénz. Az összehasonlíthatóság kedvéért a részvény komponens SPY az alábbi eredményeknél:

Permanens portfólió
2008  1.7%
2009  7.3%
2010 13.0%
2011 12.0%
2012  5.7%
2013 -2.8%

A hozamok USD-ben.

Az eredmények a már említett klasszikus viselkedést mutatják az elmúlt években is. Kicsit gyengébben teljesített a 60/40 portfóliónál, de nem volt súlyosan veszteséges éve. A 2008-at simán átvészelte, viszont a 2013-as száguldó részvénypiac évében kis veszteséget produkált.

Az aktuális piaci helyzetben a Permanens portfólió nagy problémája a hosszú kötvény rész. Ez a 25%-os elem szinte garantáltan nem fog hozamot termelni az elkövetkező években a rendkívül alacsony kamatszint miatt. Jobb ötlet híján, ezért megnéztem mit produkált volna egy változó kamatozású kötvény portfólió elem (TLT helyett TIP):

Permanens portfólió (TIP)
2008 -6.9%
2009 15.0%
2010 12.3%
2011  6.6%
2012  6.3%
2013 -1.8%

Jobb nem lett tőle, az biztos 🙂 Rosszabb hozam, több negatív év. Ez várható is volt. A múltbeli rossz teljesítmény viszont nem garancia a jövőre nézve, így lehetséges, hogy én egy változó kötvényes permanens portfóliót előnyben részesítenék a következő évekre.

Folytatása következik

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to ETF portfóliók: permanens

  1. Pingback: ETF portfóliók: William Bernstein | lustaport

  2. Pingback: Medve piaci útmutató | lustaport

  3. Pingback: ETF 1×1 | lustaport

  4. Pingback: A magyar alapok elmúlt 10 éve | lustaport

  5. Pingback: Diverzifikáció | lustaport

Comments are closed.