Örök élet, ingyen sör, 10 ETF

Az alábbiakban 10 ETF-et ajánlok figyelmedbe, amelyeket használhatsz egy egyszerű részvény-kötvény portfólió kialakításához. Segítségükkel mind a részvény, mind a kötvény hányadot saját kockázatvállalási hajlamod szerint alakíthatod, “hozaméhséged” szerint. A kiválasztás két fő szempontja a diverzifikáció és az alacsony alapkezelési díj volt. Ezek az alapok annyira olcsók, hogy nyugodtan tarthatod őket életed végéig, azaz örökké, és a megspórolt költségekből naponta leguríthatsz egy korsó sört.

Részvény ETF-ek:

VTI: a teljes USA piac, mintavételes eljárással. A mintavétel így is 3700 részvényt jelent. 71% nagy, 20% közepes, 9% kis cég.

VXUS: nemzetközi piac, mintavételes. 86% fejlett, a fennmaradó feltörekvő. 5600 cég, 80% nagy, 17% közepes, 3% kicsi.

VIG: olyan részvényeket tart, amelyeknél az osztalékot minden évben növelték az elmúlt 10 éves időszakban. Szinte kizárólag USA fókusz. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a magas osztalékhozamot.

VXF: kis és közepes méretű USA cégek. 3200 cég, 50% közepes, 45% kicsi. Akadémiai tanulmányok szerint a kis és közepes méretű cégek magasabb hozamot biztosítanak, mint nagyobb társaik. Természetesen a kockázat (ingadozás) is magasabb.

VBR: jó értékeltségű, kicsi USA cégek. A portfólió 57%-a kis, 42%-a közepes cég. A jó értékeltség meghatározása néhány fundamentális mutató segítségével történik. Ez az ETF egyaránt kihasználja a méret (kicsi a jó) és az értékeltség (olcsó) faktort, ami hosszú távon az átlagosnál magasabb hozamot biztosít. Természetesen a kockázat (ingadozás) is magasabb.

VWO: feltörekvő országok részvényei. Bár az utóbbi években gyenge hozamokat biztosított, hosszú távon ezek a piacok várhatóan magasabb hozamot biztosítanak, mint fejlett társaik.

kötvény ETF-ek:

IEI: közepes lejáratú (3-7 év) USA államkötvények.

IEF: közepes lejáratú (7-10 év) USA államkötvények.

LQD: közepes lejáratú vállalati kötvények, 80% USA vállalatok. Jellemzően AA, A és BBB minősítésű kötvényeket tartalmaz.

VCIT: közepes lejáratú vállalati kötvények, 83% USA vállalat. Jellemzően A és BBB minősítésű kötvényeket tartalmaz.

A kötvény-részvény arány kialakításához iránymutató ábra:

hozamkoc

Forrás

A fenti ábrán szereplő hozamok nem reálhozamok, ha erre vagy kíváncsi itt nézd meg.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.