10-ből 9 fogorvosnak ezt ajánlja Warren Buffett

Minden évben legalább egy alkalommal rácsodálkozhat a nagyközönség mit is ajánl a világ legnagyobb befektetője számukra, mint optimális befektetés. Index alapot. Olcsó index alapot. Néhány hónapja az vert hullámokat, amikor kiderült a végrendeletében előírja majd az örökség 90%-ának egy olcsó SP500 ETF-be helyezését. 2008-ban azzal került be a hírekbe, hogy  1 millió dolláros fogadást kötött egy hedge fund csapattal. A fogadás arról szólt, hogy 10 éves időtávon nem tudják felülteljesíteni az SP500 indexet. Buffett nyerésre áll. Ironikus vonulata ennek a témának, hogy Buffett saját alapja a Berkshire ugyan túlteljesítette az SP500-at az elmúlt 10 évben, de csak marginális, évi 0.3%-kal.

A rendszeresen felbukkanó hírek csak megerősítik, hogy Buffett nagyon régóta ajánlja ugyanazt az átlagbefektetőnek. Nem a saját alapját, nem másik aktív befektetési alapot, hanem olcsó, passzív index alapot. Már a 2004-es Berkshire részvényesi találkozón kifejtette ezt a véleményét:

“Amennyiben egy nagyon olcsó index alapba fektet be – lehetőleg nem egy időpontban a teljes összeget, hanem hosszabb időtávon egyenlő részletekben – jobban fog teljesíteni, mint a befektetők 90%-a.”

“Amennyiben szeretne heti 6-8 órát foglalkozni a befektetéseivel, csinálja. Amennyiben nem, egyenlő részletekben, időben elnyújtva vásároljon index alapot. Ezzel biztosítja a diverzifikációt két fontos területen, eszközök között és időben.”

A magyarok számára különösen fontos gondolat:

“A legrosszabb befektetése ami lehet, a készpénz. Mindenki beszél arról, hogy a készpénz a király, meg hasonlók. A készpénz folyamatosan veszít az értékéből az idő előrehaladtával. De a jó cégek egyre többet érnek.”

Buffett javaslatát sokféle alap vásárlásával meg lehet fogadni. Kiindulásként ezek is jók lesznek.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to 10-ből 9 fogorvosnak ezt ajánlja Warren Buffett

  1. Pingback: Csak linkelek: a legnépszerűbb bejegyzések | lustaport

  2. Pingback: Hedge fund 2014 update | lustaport

  3. Pingback: Csináld magad hedge fund | lustaport

Comments are closed.