Dobj puszit a medvének

A legnépszerűbb cikkek egy vezető amerikai tőzsde oldalon:

markwbear

20% esés, mit adj el? Ezeket a cikkeket kedvelik mostanság az újságolvasó befektetők.

Természetesen tévednek, mint általában. Esés és esés között nagy különbség van. Sokan csak annyit látnak, hogy az (amerikai) piac alig esett 3%-ot, biztos nagy tér van még lefelé. Ráadásul szezonálisan kedvezőtlen időszakban járunk, a szentiment is elég túlhevült volt az utóbbi időszakban, és egyébként is rengeteg okot találhatunk egy kiadós korrekcióra.

Azok számára, akik tudják olvasni a lényegi elemeket, mást üzen a piac. Az egyik fontos elem, az esés sokkszerű jellege. Éves csúcsról azonnal 30 napos minimumra esett az index. A hasonló esések elvétve vezettek azonnali trendfordulóhoz. Pontosítok: soha nem vezettek. Az elmúlt 20+ évben így néztek ki a hasonló alkalmak:

spxchart

A zöld nyilak jelzik a sokk időpontját, a piros nyilak az – optimális – 3 hónapos időszak végét. Minden egyes alkalommal magasabban volt a piac 3 hónap múlva (kattints a grafikonra, ha látni szeretnél valamit az elmondottakból). Hosszabb távon már vegyes a kép, 2007-ben kétszeri beijesztés után végül lefordult a piac, 2010-ben is jelentős korrekció jött, de a többi alkalom hosszabb távon sem jelentett problémát.

Természetesen bármi megtörténhet. Egyetlen faktorra soha nem szabad alapozni a tőzsdei lépéseket. De van azért sok más indok is a long oldalon. Különböző időtávokon, de mindegyik azt jelzi, hogy sokkal nagyobb esélyünk van vételi odalon.

2011 óta rövidülnek a korrekciók.

Nemcsak az újságolvasók gatyája lett tele, hanem a tőzsdei szereplőké is, különösen a kis szereplőké. A put/call arány az egekben.

A QE blog által megalkotott CBI elég jó munkát végez a túladott állapotok meghatározásában. A CBI 10-et ütött pénteken. A kapcsolódó statisztika.

A TICK napon belül -1400 alatt is járt. Ez általában az eladás kifáradását jelzi. A záró érték is ezt valószínűsíti.

Tovább sorolni felesleges, inkább mindenki koncentráljon a saját kockázati beállításaira, időtávjára vagy vegyen magának néhány jó könyvet, ha a felét se értette annak, amiről szót ejtettem a fentiekben.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.