ETF portfóliók: minden évszakra

Az All Weather portfólió megalkotója Ray Dalio, a Bridgewater alapkezelő tulajdonosa. A portfólió a risk parity egy változata, így az ott leírt alapvetések ebben az esetben is érvényesek. Ray Dalio komoly sztorit is kerekített mellé, érdemes elolvasni annak is, aki csak az általános műveltségét bővítené befektetési témában.

Az All Weather portfólió alappillére, hogy felkészüljünk a 4 fő gazdasági/befektetési környezetre az alábbi eszközök használatával:

Javuló növekedési kilátások: részvények, árupiaci termékek, vállalati kötvények, feltörekvő piaci kötvények.

Romló növekedési kilátások: államkötvények, változó kamatozású kötvények.

Emelkedő inflációs várakozások: változó kamatozású kötvények, árupiaci termékek, feltörekvő piaci kötvények.

Csökkenő inflációs várakozások: részvények, államkötvények.

A konkrét megvalósításban sajnos nem nyújt túl sok segítséget Dalio, amihez köze lehet annak a ténynek is, hogy még 2001-ben indított egy All Weather alapot, ami azóta 50 milliárd dollárosra nőtt. Így követőire bízta a gyakorlati megoldások kidolgozását, és elég sok klón jelent meg a piacon, de arról kevés információnk van, mennyire fedik le az alapító elképzeléseit. Már csak azért sem, mert Dalio alapja aktívan kezelt alap, tehát változtatja az összetételt. A tipikus klón megvalósítás ilyen megosztással dolgozik:

all-weather-portfolio

Forrás

De ez az összetétel nem kockázat kiegyenlített, ami a risk parity szabályai szerint lényeges eleme lenne a portfólió kialakításnak. A sokféle klón között nem feladatom igazságot tenni, így szubjektív alapon kiválasztottam a Scott’s Investment verzióját, akik voltak kedvesek ETF ajánlásokat is tenni:

részvény: VTI (18.75%)

árupiac: DBC (7.25%)

arany: GLD (7.25%)

vállalati kötvény (magas hozamú): HYG (6.5%)

feltörekvő kötvény: EMB (14.5%)

változó kamatozású kötvény: TIP (20.75%)

államkötvény (20+ év): TLT (12.5%)

kötvény: AGG (12.5%)

A fenti portfólió eredménye az elmúlt években:

All Wheather
2008 -5.4%
2009 11.8%
2010 11.3%
2011 10.4%
2012 8.6%
2013 -1.2%

Minden hozam USD-ben.

Nagy kár, hogy két negatív év is volt, mert messze ez a legkedvezőbb hozam/kockázat karakterisztikájú portfólió az eddig tárgyaltak közül, az elmúlt évek eredményei alapján. Ebből persze végső következtetést nem szabad levonni, mert az egyes portfóliók más és más ETF-ekkel lettek megvalósítva, és például ezt az összeállítást nemrég publikálta a Scott’s (lehet benne adatbányászat). Az minden esetre biztos, hogy az All Weather megéri az alapos vizsgálódást.

Folyt. köv.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to ETF portfóliók: minden évszakra

  1. Pingback: Hedge Fund iparág: a beteljesült álom | lustaport

Comments are closed.