Csak linkelek: korrekciók kereskedése

Egy korrekcióról természetesen mindig a végén derül ki, hogy valóban korrekció volt vagy új medvepiac kezdete, de az esélyek egy éves csúcsról leforduló piac esetében mindig azok mellett állnak, akik a korrekció feltételezéséből indulnak ki.

A korrekciók időtartama és mélysége sokat elárul a piac általános állapotáról. Szintén segít a piac vizsgálatában annak megfigyelése, hogy egyes szektorok hogyan reagálnak a korrekcióban. Persze fontos, hogy előzetesen tanulmányozzuk a történeti adatokat is. Amikor már rendelkezünk kellő összehasonlítási alappal, tapasztalattal akkor minden egyes korrekció sokat elárul a piac belső momentumáról, várható viselkedéséről. Olyan ez, mint egy terheléses EKG vizsgálat, stressz alatt jobban mutatja magát a rendszer.

A korrekciók jóval könnyebben kereskedhetőek, mint a csúcsok. Rengeteg minta áll rendelkezésre, amelyek felkészült kezekben jó esélyeket ad long oldali tradekre.

Megítélhető a korrekció jellege ármozgás alapján. Itt elsősorban olyan alapvető információkra gondolok, mint a csúcspontok-mélypontok közötti mozgás sebessége, jellege. Nekem személy szerint a bonyolultabb alakzatok nem sok értéket hordoznak, de biztos van, aki nálam ügyesebben használja őket.

Segíthetnek a breadth indikátorok. Például az NYMO, de sokan használják a TRIN-t a kereskedhető mélypontok megtalálására, és természetesen léteznek egyedileg fejlesztett breadth mutatók is.

Szintén jó eszköz a VIX határidős piac ismerete, illetve sokat segíthetnek a szentiment indikátorok és a szezonalitás figyelembe vétele.

Természetesen a korrekciók kereskedése soha sem a lokális mélypont és csúcspont pontos eltalálásából áll, ezért a kockázatkezelés kiemelten fontos ebben a műfajban.

Ez utóbbi szintén lényeges szempont egyedi részvények korrekciókon átívelő kereskedése során. A legnagyobb emelkedési potenciál mindig a legnagyobbat zuhanó részvényekben van, de ez a kör produkálja a legidegesebb ármozgást is, kezelésük különleges felkészültséget és kockázattűrést igényel. Jóval békésebb módszer azon részvények megfigyelése, amelyek tudomást sem vesznek a korrekcióról. Olyan okok rejtőzhetnek a háttérben, amelyek hosszabb távon kihatnak az adott részvény áralakulására.

A korrekciók a legtöbb befektető számára nehéz időszakot jelentenek, különösen túlméretezett pozíciók estében (az ilyen befektetők kirázása az alapvető funkciója minden korrekciónak), de ugyanakkor információs aranybányaként is szolgálhatnak azok számára, kiknek van fülük a hallásra, és van szemük a látásra.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Csak linkelek: korrekciók kereskedése

  1. Pingback: V mint mélypont | lustaport

  2. Pingback: Bőkezű augusztus | lustaport

Comments are closed.