Bitcoin ETF előkészületben

Igazi özvegycsináló ETF kerülhet piacra, ha az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezi a Winklevoss fivérek kérelmét. A több mint egy évvel ezelőtt elindított eljárás lassan halad előre, de mégiscsak halad. A legújabb hírek szerint COIN lesz az ETF neve és a Nasdaq-on kerül bevezetésre. Egy befektetési jegy 0.2 bitcoinnak felel majd meg, az ára pedig a Winklevoss indexet követi, ami a 3 legnagyobb (dollárban jegyzett) forgalmú bitcoin tőzsde súlyozott értéke alapján kerül meghatározásra.

Bár reményeim szerint az amerikai tőzsdefelügyelet végül nem fog zöld utat adni a bitcoin ETF számára, de ha mégis, akkor teljesen egyedi termék jelenhet meg az ETF-ek piacán. Azok számára, akik semmit sem tudnak a bitcoinról innen érdemes elindulni.

A bitcoin egyedülálló tulajdonsága, hogy korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Összesen 21 millió darab lesz majd belőle és finito, nincs tovább. Nincs egyetlen más termék sem a tőzsdén, aminek ennyire merev kínálati oldala lenne. Részvények esetében, amikor emelkedik az ár, újakat bocsájt ki a cég ilyen-olyan finanszírozási címszóval, de valójában csak azért, hogy lenyúlja az idióták pénzét. Még a korlátosnak tűnő erőforrások (olaj, arany, stb.) esetében sincs merev korlát. Az ár emelkedésével megéri addig gazdaságtalannak látszó bányákat nyitni, és még ha kibányászunk minden morzsát a földből akkor is plafont jelent az ár számára a helyettesítő eljárások megjelenése. A bitcoin kínálat ezzel szemben merev, ami azt jelenti, hogy növekvő kereslet esetén nincs felső határa az árazásnak.

Az elmondottakból kiderül miért gondolom, hogy nem kéne engedélyezni a bitcoin ETF megjelenését. Ez lenne az ideális mánia ETF. A kereskedése során előbb-utóbb kialakulnia egy bizalmi, emelkedő időszak, ami meghatározhatatlan méretű buborékba futna ki, majd összeomolna.

bitcoin

A bitcoin eddigi áralakulása sem nélkülözte a minibuborékokat és hullámvölgyeket, de az ETF megjelenése csak növeli az újabb buborék kialakulásának esélyét.

“Akkor most gyorsan bevásárolok, megvárom a buborékot, eladom és többi legyen az akkori vásárlók gondja” – elmélkedhetne a nyájas olvasó, de a helyzet nem ilyen egyszerű. A bitcoin felvásárlása már megkezdődött. Maguk a Winklevoss fivérek állítólag a teljes bitcoin mennyiség 1%-át birtokolják, és más befektetési alapok is specializálódtak már bitcoin befektetésre. Semmi sem garantálja, hogy az ETF indulása diadalmenetet jelent az első vásárlók számára. Nehéz a bitcoint bármivel összevetni, de ha már digitális aranynak nevezik gyakran, az első arany ETF így debütált:

aranyind

Az ezüst ETF indulása sem volt diadalmenet:

ezustind

Persze lehet várni türelmesen a buborék feltámadására, de nem árt tisztában lenni a kockázatokkal.

A bitcoin ETF-et nem egy hagyományos, a hírnevének megőrzésében érdekelt kibocsájtó indítja útjára, mint a Vanguard vagy a ProShares, hanem egy bitcoin csomagon ülő kockázati tőkés csoport. Valószínűleg nem állunk messze az igazságtól ha azt gondoljuk, hogy a legfőbb céljuk a birtokukban levő bitcoin csomag elsózása a legmagasabb áron. Az ETF vásárlók számára az a rossz hír, hogy az ő vételi áruk már lehet, hogy elég jó eladási ár lesz a Winklevoss fivérek számára. Hasonló a helyzet a többi befektetési alap esetében, akik már rendelkeznek bitcoinnal és a kibocsájtás után eladóként léphetnek fel.

Nem kapcsolódnék be abba a vitába, hogy mennyire életképes a bitcoin az ETF-től függetlenül, de egy fontos tulajdonságát ki kell emelni. Nem csak felfelé nincs korlátja az árának, de lefelé sem. Nem áll mögötte sem vagyon, sem bármilyen garantáló szervezet, ami alsó limitet biztosíthatna az árazásban. Ez a tulajdonság folyamatosan meg fogja kérdőjelezni a bitcoin ETF, mint befektetési eszköz alapjait. Milyen kereskedés folyhat egy ilyen termékkel? Ízelítőül álljon itt a TVIX (2X volatilitás ETF) árfolyama 2012 elejéről:

tvixinc

2012 február végén az ETF szponzor Credit Suisse strukturális problémák miatt  (az esetet részletesen leírom a volatilitás ETF-ekkel foglalkozó könyvemben)  leállította  új TVIX befektetési jegyek kibocsájtását. Csak nem ismerős helyzet? Ebben az ETF-ben megvalósult a merev kínálati korlát, ami a bitcoin ETF állandó jellemzője lesz. A korlátozott jegy állományra viszont éppen növekvőben volt a kereslet, így március folyamán prémium épült fel a termékben, ami a hónap végén 3 nap alatt kipukkadt. Ez alatt a 3 nap alatt több, mint 50%-ot esett az ETF értéke. Nem irigylem az akkori tulajdonosokat.

Most egy pillanatra képzeljük el, mi történhet a bitcoin ETF-fel hasonló esetben. Az már kiderült, hogy a merev kínálati korlát segíteni fogja a buborék kialakulását. A kipukkadásnál viszont lesz egy kis probléma. A TVIX esését az fogta meg, hogy lehetett tudni a termék mögöttes értékét. A bitcoin esetében viszont nem lesz ilyen. Hogyan fog korrigálni ez a termék? Egy nap alatt 95% ?

Sorolhatnám még a további problémákat a bitcoin ETF-fel kapcsolatban, akár technikai, akár a koncepció oldaláról, de nem az a célom, hogy a világ leghülyébb befektetésének állítsam be Winklevossék ötletét. Inkább csendben reménykedem, hogy soha nem kapnak engedélyt, illetve ha mégis, akkor a jövőbeni befektetők kellő óvatossággal közelednek az új ETF-hez.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.