Csak linkelek: a Dalbar tanulmány

Örvendetesen szaporodnak a befektetők hatékonyságával kapcsolatos információk a hazai blogoszférában. Az alábbiakban a befektetői viselkedéstan vizsgálatának forradalmát elindító Dalbar tanulmányra emlékezünk.

dalbakt

A probléma: mint a fenti ábra is mutatja, az átlagbefektető alulteljesít szinte minden eszközosztályt.

Az ok: az emberi psziché megformálása az evolúció során rengeteg kihívás mentén történt, ezek között nem szerepelt a hosszútávú befektetések hatékony kezelésének szükséglete. Egyszerűbben: saját magunk ellenségei vagyunk a befektetések területén.

Érintettség: ez a jelenség érint minden átlagbefektetőt, de nem korlátozódik erre a körre, kimutatták a professzionális szereplők, így az alapkezelők körében is. Természetesen nem ismer országhatárokat sem, nem számítanak kivételnek a magyarországi befektetők sem.

A megoldás: sajnos nem egészen úgy van, hogy ha elolvasod ezt a bejegyzést, akkor majd jobban fogsz figyelni legközelebb. Vizsgálatok szerint, önmagában a jelenség ismerete nem szünteti meg az alulteljesítést. De a felkészültség mégis sokat számít. A megfelelő mentális keretrendszer kialakítása (elfogadjuk, hogy nem vagyunk képesek megverni a piacokat, reális szintre csökkentjük a hozamvárakozásainkat) sokat segíthet egyes vélemények szerint. Szintén fontos (szerintem inkább kritikus) a saját veszteségtűrő képességünk figyelembe vétele az előzetes tervezés során, és a kockázatos eszközök ennek megfelelő beállítása. Kimutatható hatása van az alulteljesítés korlátozásában (akár megfordításában) a diverzifikáció tudatos alkalmazásának.

Ne hagyd, hogy az érzelmeid vezéreljenek a befektetési döntéseid során!

Update: a fenti ábráról közben kiderült, hogy némi kívánnivalót hagy maga után az alkalmazott metodológia. Ennyire nem teljesített rosszul az átlagbefektető. Természetesen a tárgyalt jelenség létezik, csak a mértéke kevésbé súlyos.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.