Ingyen ebéd

Míg Európában lassan beindul az öldöklő verseny, az USA-ban már megvalósították az elképzelhetetlent: alapkezelési díj levonása helyett fizetnek azért, ha ETF-et vásárolsz.

Sajnos még nem minden ETF esetében, de itt van néhány, amelynél az elmúlt időszakban negatív alapkezelési díj alakult ki:

etfneg

 

A titok nyitja, amiről már szó volt az SP500 ETF-ek összehasonlításánál is, hogy az alapkezelők kölcsönadják a részvényeiket shortolók számára, és az ebből befolyó összeg az alap birtokosaihoz kerül. Különösen small-cap és nemzetközi portfóliók esetében fordulhat elő, hogy a kölcsönzésből befolyó összeg magasabb, mint az alapkezelés díj, így a tulajdonosok pénzt kapnak azért, mert birtokolják az adott ETF-et.

Még ha nem is ilyen rózsás a helyzet minden esetben, érdemes egy pillantást vetni általánosságban is az újabban terjedőben levő jutalékmentesen vásárolható ETF-ek költségszintjére is:

Commission-free_stock_ETFs2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti (részvény ETF) táblázatban a minket kevéssé érdeklő információ (melyik szolgáltató nem számít fel jutalékot) mellett az szerepel, hogy 10 000 USD 10 évre szóló befektetése mellett mennyi a teljes időszak összes költsége. Az alapkezelési díjat, a vételi-eladási árrést és a kölcsönzésből esetlegesen beérkezett összegek egyenlegét vették figyelembe.

Itt van ugyanez a táblázat kötvény és árupiaci ETF-ek csoportjára:

Commission-free_commodity_and_bond_ETFs3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A táblázatok forrása

Nézegessük meg alaposan ezeket a táblázatokat, Magyarországon átlagosan 2000 USD körül alakulna ugyanez az összeg.

Update : közben a Portfolio frissítette a magyar alapok költségmutatóit.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ingyen ebéd

  1. Pingback: Csak linkelek | lustaport

  2. Pingback: Messze még az ETF királyság | lustaport

  3. Pingback: A legnépszerűbb bejegyzések | lustaport

  4. Pingback: ETF 1×1 | lustaport

Comments are closed.