Egy index, 3 nap, 60%

Az elmúlt 3 napban 60%-ot emelkedett a VIX értéke. Csak tudtak valamit a fiúk. Nem sokszor történt ilyen a VIX index eddigi történetében, egész pontosan összesen 6 alkalommal (10/19/87, 10/13/89, 8/6/90, 2/27/07, 5/6/10, 8/8/11). Ezek közül 4 alkalommal az esés végét jelentette, míg a másik kettő (1990 és 2007) rallizott 5-7 napot, majd új mélypontot ütött, és onnan emelkedett tovább.

Attól függetlenül, hogy most mi fog történni, ez az esemény szépen illusztrálja a piac valódi mozgatórugóit. Teljesen felesleges orosz-ukrán konfliktusról híreket olvasgatni, vagy az ISIS hadijelentéseit tanulmányozni, vagy remegve várni az EKB aktuális iránymutatását. Bőven elég a FED szőrös mancsát figyelni, és egy Economist cikket elolvasni, amit már ajánlottam a blogban. Utána lehet elmélkedni arról, hogyan és mikor épültek fel azok a pozíciók, amelyeket most éppen kicsit megfuttatnak a piacon.

A hosszabb távú kilátások szempontjából a VIX esetében nem is a felszúrás mértéke érdekes (bár nyilván ez fájdalmas lehet bizonyos pozíciókra), hanem az időfaktor. Amennyiben a mostani szinteken ragad a VIX akárcsak néhány napra is, az azt fogja jelenteni, hogy véget értek a békeidők. De ezt a kijelentést még ne siessük el, mert még előttünk a Turnaround Tuesday.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.