Put/call arány

A put/call arány azt mutatja, hogyan aránylik a put és a call opciók volumene egymáshoz. A nyers adatok elég nagy kilengéseket produkálnak, ezek esetében csak az egészen szélsőséges értékeket szokták figyelembe venni tőzsdei kereskedés során.

Jobb felhasználási lehetőséget nyújt az akkumulált, mozgóátlaggal simított értékek figyelése. Ebben az esetben a mozgóátlag irányát, fordulóit illetve az átlaghoz képest meghatározott viszonyát, esetleges extrém értékeit lehet felhasználni. Ez utóbbira mutat példát az elmúlt időszakból az alábbi ábra, ami a szélső értékek utáni hónapokban bekövetkező SP500 mozgásokat jelöli:

cpc

 

A fenti ábrán szereplő teljes put/call arány tartalmazza az indexekre vonatkozó opciókat is. Erről azt tartják, hogy elsősorban a professzionális, intézményi szereplők pozicionáltságát mutatja. Az alábbi ábrán szereplő put/call arány kizárólag a részvényekre vonatkozó opciók volumenét összesíti. Piaci vélekedés szerint ez inkább a kisbefektetők pozícióit jelzi. Ebben az esetben már csak azokat a szélsőértékeket jelöltem be, amelyek az előző ábrán nem szerepelnek:

cpce

 

A put/call arány önmagában nem használható tökéletes időzítésre, de nagyon fontos kiegészítő eszköz a tőzsdei kereskedés során. Rendelkezik az indikátorok szokásos hibájával – az extrém érték még extrémebb lehet -, ezért kontra kereskedésre csak nagy körültekintéssel alkalmazható. Mégis egyedülálló eszköz, ugyanis ez az egyetlen szentiment típusú indikátor, amelyik szinte azonnal rendelkezésre áll.

Az alapvető trend mozgásokra települő tőzsdei hullámzást nagyrészt a szentiment alakulása befolyásolja. Amikor nagyon sokan állnak már egy irányban, akkor a piac kirázza a szereplők egy jelentős részét, erre láttunk példát a napokban, és még fogunk látni az elkövetkező időszakban. A legtöbb szentiment indikátor viszont hetes késéssel áll csak rendelkezésre, így mire kiderül a hangulatváltozás, le is késhetjük a kapcsolódó mozgást. A hangulatváltozások megítélésében a legkisebb késleltetést a put/call arány biztosítja.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Put/call arány

  1. Pingback: Put/call arány megint | lustaport

Comments are closed.