Ne hallgass a szakértőkre!

2014 áprilisában több felmérés eredménye is azt mutatta Amerikában, hogy a közgazdászok és más szakértők túlnyomó része hozamemelkedést vár az elkövetkező fél évre. Az egyik felmérés annyira egyértelmű volt (a válaszolók 100%-a számított erre), hogy több cikk is született akkor a témában.

Eltelt a félév:

ecsurv

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

Haha, szép mellényúlás!

A sikeres befektetővé vagy éppen spekulánssá válás két lépcsőből áll. Az elsőben tanulni kell, olvasni sokat, meghallgatni a szakértőket, majd összerakni egy rendszert, ami illik a saját személyiségedhez, kockázatvállalási hajlandóságodhoz, lustaságodhoz, stb. Ez a fázis akkor fejeződött be, amikor felépítettél egy mentális keretrendszert, ami mindig megmondja, mi a teendő. Ezután el kell felejteni minden hírforrást, szakértőt, és maximum szórakozás gyanánt olvasgatni őket. Ha egy szakértő véleménye befolyásolja a napi döntéseidet, az a saját rendszered gyengeségének jele, és meg fogod fizetni az árát. Ne a véleményekkel törődj, hanem foltozd meg, tökéletesítsd a saját gondolkodásodat!

Egy hosszútávú befektetőnek nem számíthat a havi munkaerőpiaci jelentés vagy Soros György véleménye az Eurozónáról. Egy rövidtávú spekulánsnak is rendkívül ritkán (például ha kimondottan hírekre adott reakciók kereskedésével foglalkozik). A szakértők általában nem konyítanak a piacokhoz. Nouriel Roubini, aki egyszer eltalálta, hogy esni fognak a tőzsdék, annyi hülyeséget hordott már össze azóta, hogy teljesen nullázta egyetlen sikeres jóslatát. De nemcsak arról van szó, hogy a megszólaltatott szakemberek ne értenének a tőzsdéhez. Aligha kérdéses, hogy Soros György vagy Quantum beli társa, Jim Rogers sokkal jobban ért a piacokhoz, mint bármelyikünk. Az sem kérdéses, hogy aki például komolyan vette Soros többszöri jóslatát az eurozóna összeomlásáról, az néhány év után kicsit hülyén érezheti magát. Az se járt sokkal jobban, aki Jim Rogers-re hallgatva, komplett árupiaci raktárt rendezett be a hátsó udvaron. Ezek a vélemények a szórakoztatáson kívül teljesen használhatatlanok. Tudtad, hogy Jim Rogers-t az se zavarja, ha 40 dollárra esik az olajár? Szerinte az még jobb a hosszútávú árak szempontjából. Másoknak, például neked, azért problémát jelenthet 50% feletti veszteség. Mondanak a nyilatkozók valószínűséget, pozícióméretet, stop loss szintet a véleményük mellé? Nem? Pedig ezek sokkal fontosabbak a végső eredmény szempontjából. Nem lehet mások véleményére alapozva kereskedni vagy hosszútávon befektetni. Mindenkinek saját kockázati hajlandósága, rugalmassága van, amit alapvetően figyelembe kell vennie a döntései során. Egyetlen megoldás van: soha ne hallgass a szakértőkre!

A CXO egyébként elvégzett egy nagy szabású munkát: az amerikai médiában megjelenő szakértők véleményét lefordította piaci pozíciókra, és megvizsgálta mennyire igazolta őket a piac. Egy ilyen vizsgálat nyilván nem lehet tökéletes, sok bizonytalanságot tartalmaz, de a CXO olyan sok előrejelzést vizsgált meg, hogy nem lehet messze a valóságtól:

guruac

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

A kék vonal az előrejelzések száma, a piros vonal az előrejelzések összesített pontossága. A kis számú mintához kapcsolódó ingadozás után, folyamatosan 50% alatt. Hidd el, erre te is képes leszel.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.