Globális portfólió

Az internet legfőbb csodája, a cicás képeket leszámítva, hogy mindig találsz valakit, akinek eszébe jut olyasmi, ami neked nem, illetve veszi a fáradtságot és sok munkával kiszámít valamit, amihez te lusta vagy. Mindkét feltételnek megfelel a globális portfólió témaköre.

Onnan indult a dolog, hogy néhány tudós ember kiszámolta piaci kapitalizáció alapon milyen befektetési eszközökből áll össze a világ pénzügyi piaca. Ez a tanulmány itt olvasható, de nincs benne semmi érdekes, a végeredményt úgyis mindjárt közlöm én is. Maga a gondolat viszont nagyon érdekes. Az így megalkotott globális portfólió nem olyasmi, amit befektetési javaslatként kellene kezelni, semmiképpen sem tekintendő  modell portfóliónak, amivel ETF témakörben én is szórakoztatni szoktam a kedves olvasókat.

A globális portfólió maga a piac. Jelentősége abban áll, hogy jobban megismerhetjük azt a közeget, amiben befektetőként tevékenykedünk. Ez a piac meghatározott (bár időben nyilván változó) arányban tartalmaz különböző eszközöket (részvény, kötvény, arany, stb) és biztosít egy alaphozamot (mint látni fogjuk, nem is keveset).

Az eredeti tanulmányban szereplő eszközök egy része nem likvid, vagy más reprodukálási problémák adódtak vele, így az internet népe gyorsan készített egy likvid változatot, amelyik csak olyan eszközöket tartalmaz, amelyeket pénzügyi piacokon könnyen adhatunk, vehetünk. Ez a likvid változat így néz ki:

GFAP3-348x400

Forrás

Ez nagyjából 55% kötvény, 40% részvény, 5% ingatlan (alap) megosztást jelent. Ez a megoszlás érdekes kérdéseket vethet fel. Jómagam, mint a passzív befektetések aktív (haha) szószólója nagy örömmel figyelem az ETF-ek és a hozzájuk kapcsolódó index portfóliók terjedését a világban. A tőzsdei tapasztalatom viszont azt súgja, hogy amikor valami nagyon népszerű lesz, akkor nem fog jól működni. Mivel az index befektetések az átlag elérését tűzik ki célul, nem nagyon jöttem rá, milyen probléma lehet ezzel a trenddel. Az átlag az átlag marad, akármennyi átlagos résztvevőnk is van a piacon. Aha. Csak hát milyen jövőt vetít elénk az az átlag?

Képzeljük el, hogy a világ legegyszerűbb portfóliója hirtelen nagyon népszerű lesz, és mindenki arra akar áttérni. Ez azt jelenti, hogy az összes szereplő 60% részvény, 40% kötvény portfóliót fog kialakítani magának. Az apró probléma az, hogy a rendelkezésre álló arány, a globális portfólió 55% kötvény és 40% részvény. Mi fog történni? Felmegy a részvények ára annyira, hogy a globális portfólióban is kialakuljon ugyanez az arány. Így mire mindenki átlagos befektető lesz, addigra az átlag 60% rettenetesen túlértékelt részvényt fog tartalmazni és az elkövetkező években elérhető átlagos hozamoknak köze nem lesz a hisztorikus értékekhez.

Ez a piac csodálatos dinamizmusa. Nincsenek örökre kőbe vésett igazságok (illetve van néhány, tipikusan az emberi természethez kapcsolódó), a piac korrigálja önmagát. Minden népszerű metódus lerombolja saját magát.

Ez persze nem holnap fog bekövetkezni, és az sem tudható bekövetkezik-e valaha. Lehetséges, hogy az emberek többsége soha nem akar 60% részvényt tartani, de persze az is lehetséges, hogy még rosszabb lesz a helyzet, mert 80%-ot írnak elő a népszerű portfóliók. A piac dinamikájáról azonban soha nem szabad elfelejtkeznünk.  Annyira nem, hogy van, aki szerint a fentiekben leírt változások segítségével hajszálpontosan jósolhatóak a (hosszútávú) részvénypiaci hozamok.

Bár a globális portfólió nem használható jól a saját befektetési tevékenységünk benchmarkjaként a visszatekintő jellege miatt (erről bővebben itt olvashatsz), mégis segít kialakítani valami elképzelést hozam ügyben is. A globális portfólió hozama 1985 óta évi 8.7% volt, ami meglepően magas érték, figyelembe véve, hogy nem a részvények szerepelnek benne túlsúlyban. Ez ugyan nominális érték, de nem a magyarországi inflációhoz kell hasonlítani. Ez a hozam az, amit magától adott a piac. Jobb vagy rosszabb hozamot úgy érhettünk el, hogy a globálistól eltérő módon súlyoztuk a saját eszközeinket. Több részvény esetében magasabb hozamunk lehetett, természetesen magasabb volatilitás mellett, rosszul választott mixek esetében kisebb hozamot érhettünk el akár magasabb volatilitás mellett. Kinek, hogy sikerült. A globális portfólió legfontosabb üzenete, hogy helló, így nézek ki, ezt tudom nyújtani, a többi már a te dolgod.

Bónusz : aki egy kicsit turbózott ETF alapú megvalósításra kíváncsi, itt talál egyet.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.