A forintosítás margójára

Egy kis válogatás 2008. első negyedévének híreiből:

Hazai elemzők nem várnak jelentős elmozdulást a forint euróhoz, illetve svájci frankhoz viszonyított árfolyamában az idén, így a devizaadósok terheinek jelentős növekedése sem várható.

Nyugodt év jöhet a devizahiteleknél

Egyidejűleg nem tartja valószínűnek, hogy a lakosságra nehezedő árfolyamrizikó veszélytényezővé nőheti ki magát a bankágazatra nézve is, ahogy arra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy közelmúltban közzétett tanulmányában figyelmeztetett. Véleményét azzal indokolta, hogy egyrészt a magyar bankok finanszírozása nagyon megbízható alapokon nyugszik, másrészt a magyarországi jelzálogpiac még kevésbé fejlett más európai államokhoz képest.

Kockázatosak lehetnek a svájci frankban felvett hitelek

Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese valószínűtlennek nevezte, hogy a forint árfolyama olyan szintre gyengüljön, ami már jelentős hatással lehetne a visszafizetésre. Emlékeztetett arra, hogy 2006-ban, amikor hónapokra mintegy 10 százalékot gyengült a forint, annak szinte semmi ilyen jellegű hatása nem volt. Becslése szerint ez a határ mintegy 300 forintos euró árfolyamnál van, de akkor is csak a hitelek néhány százalékát érintené.

Csányi: nem kell félni a devizahitelektől

És most nézzük, hogyan alakult a svájci frank / forint árfolyam a rákövetkező években:

frank

 

Úgy tűnik, ebben a kérdésben sem volt kifizetődő hallgatni a szakértőkre.

Bónusz: sokan nem értették meg elsőre Vida Ildikó körültekintő eljárását tolmács ügyben. Pedig csak  ezen a videón szereplő félreértéseket próbálta elkerülni (a szöveges változat is elérhető).

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to A forintosítás margójára

  1. Pingback: Szakértők és hírfogyasztók | lustaport

Comments are closed.