Kötvény ETF-ek

A kötvény ETF-ek belső struktúrája jelentősen különbözik a részvényeket tartalmazó társaiktól, különös tekintettel a NAV (nettó eszközérték) és a piaci ár viszonyára. A helyzet megértésének kulcsa a mögöttes termékek likviditásában rejlik.

Részvény ETF-ek esetében a NAV számítása egyszerű: az alkotó elemek utolsó tőzsdei tranzakciójában szereplő ár adja a kalkuláció alapját. Részvényeknél általában biztosított a folyamatos tőzsdei likviditás (ez az árjegyzők feladata), így az ETF aktuális értéke is percről-perce rendelkezésre áll.

Kötvények esetében más a helyzet. Ezen a piacon nincs folyamatos adás-vétel, sokkal jellemzőbb a buy and hold befektetői magatartás. A sokféle lejárat és kupon variáció, a konstrukciók széles választéka jóval töredezettebb piacot eredményez likviditási szempontból. Bizonyos kötvények rendszeresen forognak, míg mások jóval ritkábban. Az egyes ETF-ek nem likviditás alapján szelektálnak a mögöttes termékek között, hanem lejárat illetve konstrukció alapján (fix vagy változó kamatozású, vállalati, állami, jelzálog, stb.) így egyaránt tartalmaznak likvid és nem likvid elemeket. A NAV számítása így nem történhet pusztán az adásvételi tranzakciók alapján, mert lehetséges, hogy az ETF-ben szereplő kötvények egy részére hónapokkal ezelőtt kötötték az utolsó üzletet. Ezért a kötvény ETF-ek esetében a kevésbé likvid elemek értékének számítása modellek alapján történik, amelyek más, hasonló kötvények és múltbeli adatok alapján határozzák meg az adott elme aktuális értékét (erről bővebben itt olvashatsz).

Mit eredményez ez az eljárás a befektetők számára? Elsősorban a likviditás illúzióját. Az ETF napi forgalmából becsülhető likviditásnál jóval alacsonyabb a mögöttes termékek likviditása. Például az egyik legnépszerűbb amerikai államkötvény ETF, a TLT napi átlagos forgalma 1 Mrd USD. Ugyanennek a terméknek a teljes eszközértéke 5 Mrd USD. Öt naponta lecserélődne a teljes állomány? Aligha. Nincs is erre természetesen szükség, az ETF-re vonatkozó megbízások nyugalmi időszakban kiegyenlítik egymást, nem szükséges a mögöttes termékek folyamatos adásvétele.

A probléma piaci sokk idején jelentkezhet, amikor a befektetők meglódulnak egy irányba és kiderül, hogy nem áll rendelkezésre az elképzelt likviditás. A már említett TLT az egyik legnagyobb forgalmú kötvény ETF például így reagált 2014 október 15-én egy kisebb részvénypiaci felfordulásra:

tltsokk

5% napon belüli elmozdulás. Nagyon súlyos volatilitás egy államkötvényeket tartó ETF-től.

De nemcsak a volatilitás a probléma. Piaci sokk idején megbízhatatlanná válhat a NAV számított értéke. A kevésbé likvid összetevőknek nem ott lesz az eladási/vételi ára, ahol a NAV számítás során használt modellek előrejelezték, hanem a valós kereslet és kínálat prémiumot vagy diszkontot épít az árba. Így az ETF tőzsdei ára is könnyebben elmozdulhat a részben modellekre alapozott NAV értéktől.

Természetesen a leírt probléma nem ETF specifikus. Ugyanígy jelentkezik, jelentkezhet hagyományos kötvény alapok esetében. Az ETF-ek esetében azonban súlyosbító tényező, hogy a tőzsdei alapok fontos jellemzője a transzparencia és a likviditás, ami kötvények esetében részben illúzión alapul.

Hogyan kezelheti a fenti problémát a kötvény ETF tulajdonosa? Fokozott körültekintéssel. Ne vásároljuk be magunkat eleve kis likviditású kötvény ETF-ekbe. Tájékozódhatunk a mögöttes piac likviditásáról is. Ne használjunk kötvény ETF-eket rövidtávú pozíciók építésére.

Amennyiben hosszútávú tartásra rendelkezünk be, és a legnagyobb forgalmú, eszközállományú ETF-ekre korlátozzuk tevékenységünket, valószínűleg nem sok kellemetlenséget okozhat számunkra a fentiekben vázolt “likviditási illúzió”. Az adásvételeket nyugodt időszakokban végrehajtva, a piaci sokk idején kellő távolságtartással szemlélve az ingadozásokat nem jelenthet problémát kötvény ETF-ek tartása.

Kiindulási pontként a legnagyobb (likviditással rendelkező) kötvény ETF-ek listája:

kotveny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Más ETF típusokhoz kapcsolódó további kockázatokról olvashatsz a hamarosan megjelenő Okos pénz, buta pénz c. könyvben.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kötvény ETF-ek

  1. Pingback: Az ETF-ek legnagyobb hibái | lustaport

Comments are closed.