Viccnek egy kicsit durva

Elképesztő tűzijátékkal köszöntött be az emelkedő volatilitás korszaka. Év közben még hisztorikus mélypontokat ütött, majd ősszel már lehetett érzékelni, véget ér az alacsony volatilitás nyugodt hangulatú korszaka.

Az októberi felszúrás mértéke önmagában ritka volt, de most egy valódi történelmi eseményt produkált a piac. Egy hét alatt majdnemvix80 80%-ot emelkedett:

 

Ilyen heti emelkedés egyetlen egyszer történt a VIX eddigi (1990-től kezdődő) történetében, 2010 májusában, a Flash crash idején. Nem sokkal, de kisebb emelkedés volt 2007 márciusában, ami a VIX oldaláról nyitányát jelentette a 2008-as medve piacba vezető emelkedő időszaknak (a részvénypiacnak akkor még fél éve volt a csúcsig).

A fenti két időponton kívül összesen 4 alkalommal emelkedett egy hét alatt a VIX több mint 50%-ot, de ezekben az esetekben meg se közelítette a 80% közeli tartományt. A mostani emelkedésnek több különleges jellemzője is van. Például az, hogy decemberben történt. A legnagyobb decemberi VIX emelkedések alig haladták meg a 20%-os értéket, a mostani alkalom több mint háromszorosa az eddigi csúcsoknak. A december a csúcsoktól függetlenül is szezonálisan a legalacsonyabb volatilitású hónap, ezért is erős jelzés a mostani emelkedés.

Erős jelzés, de mire? A piacon belüli feszültségekre. 2014 folyamán fokozatosan polarizálódott a piac, kevés jól teljesítő országra (USA, Kína, Japán, ez utóbbinál csak a tőzsde teljesít jól, a gazdaság éppen recesszióban) és jól teljesítő ágazatra (közüzemek) míg sok-sok leszakadóra (Feltörekvők, Európa, USA kis kapitalizáció, magas hozamú kötvények, árupiac, arany, energia).

Úgy tűnik, bár szezonálisan rendkívül kedvező időszak van előttünk, nem lesz egyszerű a 2015-ös év.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Viccnek egy kicsit durva

  1. Pingback: Forró december | lustaport

Comments are closed.