Főbb eszköz ETF hozamok 2014-ben

A 2014-es év egyik nagy meglepetése a rendkívül alacsony globális hozamszint további mérséklődése, ami váratlanul érte a legtöbb piaci szereplőt. Szintén kevéssé észlelt esemény az ingatlan piac kiemelkedő teljesítménye. Szerintem még így évzárás környékén is kevés befektető tudja, hogy a második legjobban teljesítő eszközosztály volt 2014-ben.

A részvények menetelése folytatódott, de már jóval koncentráltabb módon, itt a blogon is többször szó esett a régiók, szektorok és a különböző méretű cégek erősen eltérő viselkedéséről. A bikapiac végét csak akkor fogjuk biztosan felismerni, amikor már késő lesz, de a figyelmeztető jelek szaporodnak.

A legrosszabbul teljesítő olaj és a kapcsolódó nyersanyag központú árupiaci szektor már kiemelkedő médiaesemény volt, bár újságot se kellett igazán olvasni a szembesüléshez, elég volt begördülni egy benzinkúthoz.

Következzenek a konkrét adatok, először egy grafikon formájában:

2014eszkozhoz

 

 

 

 

 

 

 

Majd táblázatban:

USA nagy cégek SPY 13.01%
USA kis és közepes cégek IWM 4.58%
USA kis cégek VB 7.18%
Fejlett országok részvényei, USA nélkül EFA -6.65%
Feltörekvő országok részvényei EEM -4.37%
Globális ingatlan(os cégek) FFR 14.82%
Jó minősítésű kötvények AGG 5.55%
Magas hozamú vállati kötvények HYG 1.45%
Hosszú lejáratú USA államkötvények TLT 26.85%
Arany GLD -2.64%
Árupiaci termékek DBC -28.55%

A fentiekben dollárban számított reálhozamok szerepelnek, bár nem a klasszikus módon az inflációt vettem figyelembe bázisként, hanem egy kockázatmentes pénzpiaci alaphoz hasonlító ETF, az SHY 2014-es teljesítményét (0.45%). Az adatok a Morningstar oldaláról származnak.

Azok számára, akik érdeklődnek a 2014-et megelőző teljesítmények iránt is, ezt a bejegyzést ajánlom kiindulási pontként.

UPDATE: amennyiben az ingatlan szektort is megbontjuk régiók szerint (a cikkben egy globális ETF szerepel), akkor kiderül, hogy a legjobban teljesítő befektetési eszköz az amerikai ingatlan volt 2014-ben. A reprezentáns ETF (VNQ) 29.25% reálhozamot biztosított az elmúlt évben.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.