Divergencia mindenhol

2014 már nem a mindent elsöprő bika éve volt. Az egyes piacok teljesítménye élesen elvált egymástól. A legjobban teljesítő USA (azon belül is a nagy cégek) mellett a világ többi része negatív teljesítményt produkált tavaly. Az alábbi charton jól látszik, hogy 2014 milyen különböző volt az USA és a világ többi része számára:

div1

 

A teljesítmények szétválása nemcsak a globális részvénypiacon jellemző, a kockázatvállalási hajlandóság változását a vállalati kötvények is jelzik. A tipikusan a részvénypiaccal együtt mozgó  HYG 2014 nyarán ment utoljára csúcsra a részvényekkel együtt, azóta masszív alulteljesítő:

div2

 

A legjobban teljesítő amerikai piacon is mutatkoznak a belső romlás jelei. Elővettem a Részvény ETF termékek az amerikai tőzsdén könyvben szereplő néhány klasszikus indikátort, és a többségük bizony erősen figyelmeztető jelzést ad:

div3 div4 div5 div6

 

Az indikátorok magyarázata a hivatkozott könyvben megtalálható.

Ez a sok-sok divergencia még így együtt sem eladási jelzés, csak erős figyelmeztetés, véget értek a boldog békeévek, és most már sokkal jobban figyelni kell a vállalt kockázat mértékére. A bika piac folytatódása mellett is sok érv szól, különösen fundamentális oldalról a vállalati profitok alakulásától kezdve sok más mutató is a folytatást valószínűsíti, de egyáltalán nem zárja ki egy frissítő, jelentős korrekció beköszöntét.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Divergencia mindenhol

  1. Pingback: Vörös január | lustaport

  2. Pingback: Romló kilátások | lustaport

  3. Pingback: SP500 havi | lustaport

Comments are closed.