Magyar befektetési alapok 2014-ben

A fontosabb eszközök hozamai után evezzünk hazai vizekre. Hogyan teljesítettek a magyar eszközök, alapok 2014-ben? Röviden: kiválóan. Bővebben: átlagosan. Miután kikacagta magát minden látogató, térjünk is rá az adatokra.

3 fő kategóriára fókuszáltam. A hosszú kötvény alapok teljesítménye árulja el a legtöbbet a magyar kötvénypiacon elérhető hozamokról. A tiszta részvényalapok teljesítménye már inkább arról árulkodik, hogy a hazai alapkezelők mennyire sikeresen pozicionálták magukat a nemzetközi piacokon (hiszen magyar részvénypiac nem nagyon létezik). Az abszolút hozamú alapok teljesítménye pedig azt mutatja meg, hogy az alapkezelők milyen pontossággal tudják manipulálni a hazai befektetők elvárásait (nulla kockázat, észvesztő hozam). Minden kategóriában a legnagyobb 5 alap éves hozamát átlagoltam (azon alapokét, amelyek 2014 elején voltak a legnagyobbak). Az összehasonlíthatóság kedvéért most is reálhozamokat kalkuláltam, a kockázatmentesnek tekintett bázis az 5 legnagyobb pénzpiaci alap hozama (1.44%) volt. Az ingatlan alapokat azért nem szerepeltetem, mert szerintem Magyarországon az érinthetetlen kategóriába tartoznak.

A 2014-es eredmények:

Hosszú kötvény 9.23%
Részvény 8.73%
Abszolút 3.12%

Első pillantásra látszik, hogy az a befektető, aki nem készpénzben tartotta befektetéseit, hanem a két legfontosabb befektetési eszköz (kötvény,részvény) közül bármelyik mellett letette voksát, 2014-ben nem tudott mellényúlni. Mindkét esetben 9% körüli reálhozamot élvezhetett, ami kiemelkedő a történeti átlagokhoz viszonyítva. A kötvények esetében ehhez szükség volt a 2014-ben bekövetkező radikális kamatcsökkentésre, amit jól támogatott a külső környezet. Az ETF-ek teljesítménye alapján azt is tudjuk, hogy ez a kötvényhozam még csak nem is kiemelkedő, a fejlett piacokon 27%-os reálhozam is elérhető volt ennél az eszközosztálynál.

Meglepő, hogy a tiszta részvény és a kötvény alapok teljesítménye milyen közel áll egymáshoz, annak ellenére, hogy a részvénypiac régió szerinti 2014-es teljesítményeit erősen szélsőséges értékek jellemzik. A világ teljes részvénypiacát leképező VT reálhozama 4.5% körüli érték volt 2014-ben, ennek majdnem dupláját produkálni, nem lebecsülendő teljesítmény.

Az abszolút hozamú alapok hozták az elvárható minimális 3% reálhozamot, de ennél többre nem voltak képesek. Ez még önmagában nem is probléma, a kategória ígérete ugye arról szól, hogy a nehéz időkben majd túlteljesítik a most éppen száguldó eszközöket. Nagy kérdés, hogy addigra hány százalékpontot veszítenek a befektetőik a piaci átlaghoz viszonyítva… Az abszolút hozamú alapok teljesítményéről részletesebb adatokat is közöl a Portfolio.

Egy biztos, 2014-ben jó volt magyar befektetőnek lenni, amennyiben nem érintett minket a forint gyengélkedése.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Magyar befektetési alapok 2014-ben

  1. Pingback: A népszerűség átka | lustaport

  2. Pingback: Hedge fund 2014 update | lustaport

Comments are closed.