Csak linkelek: 162% kamu

Egyszer olvastam, hogy egy embernek volt egy barátja, aki sokat bukott a tőzsdén. Végső elkeseredésében rábízta a pénzét valakire, aki névtelen blogon hirdetett jó magas hozamokat, majd később ugyanúgy elbukta a maradék összeget. Ed Seykota mondása jutott erről eszembe: Mindenki azt kapja a piactól, amit megérdemel. Ez alól természetesen kivételek a közvetlen csalások, de az intő jelek figyelembevétele saját felelősség.

Elsőként, fontos kialakítani egy reális hozam elvárást. Az sem árt, ha ezt a hozamelvárást igazítjuk az aktuális körülményekhez. Egy kis utánajárással tanulmányozhatjuk a történeti adatokat is.

Célszerű kerülni a magas tőkeáttételt és általában a Forexet, mert a legtöbb csalás, veszteség ezen a környéken keletkezik. Szintén gyakran bukkan fel a Zulutrade vagy más szignál szolgáltató neve az átverések környékén.

Még a profi alapkezelők esetében is jobb, ha fenntartásokkal kezeljük a magas tőkeáttételt alkalmazó, gyanúsan jó hozamokat produkáló alapokat, mert előbb-utóbb sírás lesz a vége. Ha pedig egy brókercég állítja, hogy sokkal jobb hozamot ért el, mint a profi alapkezelők, az önmagában mélységes gyanakvásra szolgáltat okot elsősorban és nem pedig befektetésre.

Sajnos a magyar pénzügyi felügyelet soha sem állt a helyzet magaslatán, és valószínűleg az igazságügyi rendszer is hagy némi kívánnivalót maga után. Csak jelzésképpen: Madoff 150 év börtönt kapott.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Csak linkelek: 162% kamu

  1. Pingback: A legjobb befektetési alapok | lustaport

Comments are closed.