Nem könnyű

kicselezni a piacokat.

Az alábbi táblázatban néhány nevesebb szolgáltató dinamikus eszközallokációs alapjának 3 éves hozama látható. A Mebane Faber nevéhez köthető Cambria illetve Ivy portfólió, a Goldman, Putnam, és Advisorshares alapjai mind ugyanazt ígérik: a piaci viszonyoknak megfelelően módosított arányokkal kedvezőbb hozam/kockázat jellemzőket biztosítanak befektetőinek.

A 3 éves időszak természetesen túl rövid a végső ítélethez, de az alapok nagy része ennyi előtörténettel rendelkezik. Az eddigi eredmények megítéléséhez a VT (amerikai részvénypiac), BND (amerikai kötvénypiac), és a TLT (10 éves államkötvények) nyújtanak támpontot.

MATH ETF 5.40%
GTAA ETF 3.12%
PAEAX alap 13.41%
BBALX alap 6.95%
WASAX alap 7.60%
GDAFX alap 4.46%
VT 16.09%
BND 3.06%
TLT 8.14%

Az elmúlt 3 év masszív emelkedést produkált a piacokon, így talán az nem lehet elvárás, hogy a taktikai alapok túlszárnyalják a jól teljesítő részvények hozamát, reálisan valahol a kötvények és a részvények teljesítménye között kellene szóródni a hozamoknak. Ez teljesül is, de a sávhatár aljához jóval közelebb. Egyetlen dinamikus alap tudta túlszárnyalni a 10 éves kötvények hozamát és egyben megközelíteni a részvények mutatóit.

Elvileg a taktikai alapok a következő medvepiac során hozhatják be teljesítmény lemaradásukat, de a számokat elnézve erősen kétségesnek tűnik, hogy az addig évente 8-10%-kal halmozódó lemaradást valóban le tudják dolgozni.

Úgy tűnik, hogy míg elméletben rengeteg biztató számokat produkáló dinamikus módszer kering, a való világban ez sokkal nehezebb műfaj. Újabb példa a gyakorlat és elmélet eltéréseire.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.