Medve piaci útmutató

A mostani bika piac 6 éve tart, az egyik leghosszabb az eddigi bika piacok történetében. Egyre több olyan szereplő tevékenykedik a befektetések világában, akinek nincs tapasztalata medve piaci környezetben. Nekik szól ez a bejegyzés. Elsősorban részvény befektetőknek, de kisebb mértékben szinte mindenki érintett lesz, aki hosszú lejáratú kötvényeket, nemesfémeket vagy bármilyen befektetési alapot tart. Azok számára, akik azt gondolják, hogy őket nem érinti a poszt témája, mert az alapkezelőjük (befektetési tanácsadójuk, guru ismerősük, stb.) megoldja helyettük, javasolnám, olvassanak el egy könyvet a hedge fundok eddigi történetéről, mert egy igen drága tévedés felé bandukolnak.

Az a helyzet, hogy ha nem éltél még át medve piacot aktív befektetőként, akkor még nem sokat tudsz magadról, a döntéseidről, a befektetési szisztémád helyességéről. A medve piacok elsődleges szerepe a pénzügyi ökoszisztémában, hogy vagyontranszfert indukál a tapasztalt és a tapasztalatlan szereplők között. A transzfer irányát valószínűleg magad is kitalálod, sok-sok kisbefektető pénze vándorol át kevés nagy szereplő kezébe. Az ökoszisztéma szempontjából ennek pozitív hatása van, a pánikoló, kiszámíthatatlan játékosok helyébe, erős, tapasztalt befektetők lépnek, növelve a rendszer stabilitását. Persze téged ez kevésbé vigasztal, ha a vesztes oldalon állsz, csak azért tartottam fontosnak elmondani, hogy megértsd, a medve piac nem a bika piac elromlása, hanem fontos, funkcionális szerepe van a teljes rendszer fennmaradása szempontjából.

Nem tudom megmondani, mikor jön a következő medve piac. Vannak már intő jelek, emelkedik a volatilitás, Amerikában kamatemelési ciklus készülődik, ami fontos előfeltétele egy medve piac kialakulásának.  A várható hozamok alacsony szinten állnak, az általános részvénypiaci hangulat már hosszú ideje erősen pozitív, bizonyos szektorokban (biotechnológia) mánia jelei mutatkoznak. Amikor befektetői fórumokon azt olvasom kezdők tollából, hogy korrekció az jöhet, de összeomlás biztosan nem, akkor már tudom, itt az ideje a felkészülésnek…

A medve piac beköszönhet a jövő héten és 5 év múlva is. Mindkettőnek kicsi a valószínűsége, valahol a kettő között lesz az inkább, de nem az ideje a fontos, hanem az a tény, hogy garantáltan megérkezik. Kezdők számára azt javaslom, hogy tegyék könyvjelzőbe ezt a bejegyzést, és a medve megérkezéséig negyedévente olvassák újra. Ha megteszik, nagyon hálásak lesznek még ezért a tanácsért…

Mit tud a medve piac, amit te még nem tudsz? Totálisan átverni téged. A “célja” az lesz, hogy mire megérkezünk a kezdetéhez, te hatalmas pozícióban, széles vigyorral tapsikoljál örömödben. Megismétlem, sokkal több részvényed lesz, mint a bika piac kezdetén, de annál is több, mint amennyit átlagosan tartottál a bika ideje alatt. És rendkívül boldog leszel.

Hogyan fogja csinálni? Ezt pontosan nem tudom megmondani, sajnos a jövőbe látási képesség még hiányzik az eszköztáramból, de ismerjük az eddigi módszereit.

Például vég nélküli korrekciómentes emelkedésbe kezd, egyre nagyobb hozamokat produkálva. Először mosolyogni fogsz a bajszod alatt, vered ám át a k. anyádat, de nem engem! Aztán telik múlik az idő, és egyre kényelmetlenebbül érzed magad. Várod a korrekciót. Egyre kisebb korrekciót vársz. Dühödten nézed az elmúlt időszak hozamait, ezekről mind lemaradtál. A gutaütés kerülget, amikor a pocakos taxisofőr szomszéd arról számol be, mekkorát kaszált az xyz befektetési alapon és mennek tájföldre nyaralni az egész pereputtyal. Aztán egy szép tavaszi napon nem bírod tovább, és betolod a lóvét. Először óvatosan egy kicsit, aztán rádöbbensz, mennyit “buktál” azon, hogy nem raktad be a többit is. Beteszed az egész addig kuporgatott pénzedet, és örülsz. Ámen, kezdődhet a medve piac.

Most azt gondolod, hogy ez veled nem történhet meg. Sok ilyen hülye történetet olvastál már, tudod jól, hogy amikor a koktélpartikon részvényekről beszélgetnek, akkor ki kell szállni. Menjél is, minek olvasgatsz ilyen elcsépelt marhaságokat! Keressél magadnak gyorsan néhány cicás képet, mert ha továbbolvasol, ki fog derülni mekkora egy balek vagy te is, mint mindenki más.

No, mi ez a mazochizmus? Hát jó, elmesélek neked egy történetet. Amerikában él egy Stanley Druckenmiller nevű ember. Talán nem annyira ismert a neve mifelénk, mint a magyar származású Soros Györgyé, de ennek csak az az oka, hogy Soros marketingje nagyságrendekkel jobb. Druckenmiller kezelte a Soros-féle Quantum alapot, annak legfényesebb időszakában, évi 30% hozamot produkálva. A híres neves angol font short is Druckenmiller ötlete volt, Soros szerepe “csak” annyi volt, hogy sokszorosára növelte a pozícióméretet. Druckenmiller 1988-ban került a Quantum élére (gondolhatjuk, már előtte is volt némi tapasztalata), 12 évig kiemelkedő hozamot produkált és 2000-ben távozott onnan. Távozásának az volt az oka, hogy a technológia mánia csúcspontján (szó szerint, hetekre a csúcstól) bevásárolt a technológia cégekből, így 2000 első felében több, mint 20% veszteséget okozott a Quantumnak. Utólagos beszámolója szerint, pontosan tudta, hogy ezt nem lenne szabad (előtte még short próbálkozásai voltak a technológiában, csak jóval kisebb mértékben), de addig nézte tehetetlenül az emelkedést, amíg elérte azt a pontot, amikor már nem tudott magával mit kezdeni, és nagy tételben vásárolni kezdett.

Ez a történet szerénységre kell intsen minden szereplőt. Ha a múlt évszázad egyik kiemelkedő befektetője, a legjobb teljesítményű alap kezelőjeként képes volt bevásárolni a technológia mánia csúcspontján, akkor hidd el, te is képes leszel.

A piac persze sokkal ravaszabb annál, hogy egyetlen sémát alkalmazva próbálja elérni fő célját. Felkészülsz a fenti verzióra? Ne aggódj, van másik. Például egyszer csak esik egy jelentőset. Bepánikolsz, eladsz. Szép lassan visszaemelkedik, amíg meggyőz az újabb beszállásról. Megint esni kezd. Ha pánikolsz és eladsz, akkor kezdődik a ciklus elölről. Csak hát egy idő után kiismered a piacot, nem dőlsz be ezeknek a váratlan zuhanásoknak. Sőt, bevásárolsz, mert ócsóért van. Full pozícióban, széles vigyorral várod a visszaemelkedést. Ezek szerint kezdődhet a medve piac…

Hidd el, nem fogod megúszni. Ez a piac lényege. Nem jöhet a medve, amíg nincsenek a balekok kitömve. Nézzél körül, hány balekot látsz? Akkor te leszel az. Egyetlen egy lehetőséged van a csapda kikerülésére: nem hozhatsz döntéseket. Pontosabban, ugyanazt kell csinálnod, mint addig a bika piac ideje alatt. Semmin nem változtathatsz. Ha a világ legegyszerűbb portfólióját tartottad, évente rebalanszírozva, akkor csak és kizárólag ugyanezt csinálhatod. De lehet tőlem Permanens portfólió, vagy ezer másik lehetőség, csak ragaszkodj az addig elképzelésedhez. Év végén rebalanszírozol, ha van pénzed, veszel valamit a megadott arányban és kész. Semmi több lépés, okoskodás. Nem használsz ETF-et? No problem. Mondjuk 5-6 befektetési alapot tartottál egyenlő arányban, időnként vásárolva valamelyiket. Pontosan ugyanezt csinálhatod a medve piac ideje alatt is. Ha momentum rendszered van, annak a szabályait kövesd, ha értékeltség alapú, kövesd azt. A lényeg, hogy semmi ne változzon. Most fog eldőlni, befektető lesz-e belőled, vagy csak egy ember a sok közül, aki élete végéig panaszkodni fog a hülye piacokra. Ha végig tudod vinni változtatás nélkül azt, amit addig csináltál, megnyerted a játszmát. Ha nem tudod végigvinni, akkor rossz volt a rendszered, vagy nem alkalmas számodra. A bevezetőben említettem, hogy a medvepiacok fő funkciója a hibás szisztémák kigyomlálása. A bika piacon nem számít sok minden. Túl sok költséget generálsz? Így is marad hozam. Ész nélkül ugrálsz egyik befektetésből a másikba? Nem probléma, valamennyit minden emelkedni fog. Hibás döntéseket hozol, veszteséged keletkezik? Nem baj, csak ki kell ülni. Amíg bikapiacon létezel, semmi nem derül ki rólad, és az általad alkalmazott szisztémáról. Az ítéletet mindig a medve mondja ki. Kíméletlenül.

Fontos megértened, hogy a medvepiac elől nem menekülsz. Illúzió azt hinni, hogy mások megoldják helyetted. Majd úgy kezelik a pénzed, olyan tanácsokat adnak. A fájdalom a tied lesz. Senki nem tudja átvállalni. A te pénzed, a te felelősséged.

Elfutni sem tudsz. Ha csak ezt az írást olvasva tele a gatya, és úgy gondolod, inkább most kiszállsz a piacról és megvárod, amíg lemegy a következő medve piac és majd akkor jössz inkább vissza. Hú de jó kis terv! Hahaha! Úgy tűnik, semmit nem értettél ebből az írásból. Garantálom, hogy részvényekkel és egyéb kockázatos cuccokkal kitömve, vigyorogva fogsz belezuhanni a medve karjába. Nincs menekülés, nincs felelősség tologatás, egyetlen út van. Végigviszed a szisztémádat a medve piacon, vagy most szállj ki örökre. Gondold meg alaposan.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.