Hedge fund 2014 update

Egy átlagos Hedge Fund 3% hozamot biztosított 2014-ben, ugyanannyit, mint a legnagyobb magyar abszolút hozamú alapok átlaga. Ez a teljesítmény jelentősen elmarad az SP500 13%-os teljesítményétől, így nem csoda, hogy Warren Buffett már szinte megnyerte híres fogadását. A 2008-as  fogadás óta az SP500 60% feletti hozamot ért el, míg a másik fél által preferált hedge fund 20% környékén jár.

A magas költségeket alacsony hozamokkal párosító HF iparág jelentős ügyfélveszteségekkel is szembesült az utóbbi évben. Amerika legnagyobb nyugdíjalapja, a Calpers tavaly jelentette be, hogy radikálisan csökkenti HF kitettségét, mert nem teljesülnek befektetési céljai ezen a területen. Idén januárban Európa második legnagyobb nyugdíjalapja jelentett be hasonló lépést. Ezzel együtt a nettó beáramlás újabb csúcsot döntött 2014-ben, a hosszú évek óta tartó furcsa trend érintetlen. Az alacsony hozamokkal párosuló magas költségek továbbra is egyre több pénzt vonzanak a hedge fund iparágba.

A rendkívül szerény 2014-es hozam viszont a nettó beáramlási csúcs ellenére maradandó nyomot hagyott az iparági jövedelmeken. 2013-hoz képest feleződött a teljes kifizetett összeg, a top jövedelmek ebben a cikkben megtalálhatóak.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.