Hogyan tovább?

Mögöttünk van a szezonálisan legerősebb november-április időszak, most akkor mi lesz? Az értékeltség az egekben, a nyereség csökkenőben, a bika piac már elég öregecske, és még sorolhatnám az okokat egy jó kis medve piacra, vagy legalább egy zsíros crash bekövetkeztére.

Nem eszik olyan forrón a kását. A momentum valóban csökkenőben, 5% körül emelkedett az SP500 november és április között, és ha megnézzük a történeti adatokat, a mögöttünk levő időszak a gyenge hozamú periódusok közé tartozik. A leggyengébbek közé, ha nem vesszük figyelembe a medve piaci időszakokat, illetve amikor az ár már a 200-as mozgóátlag alatt tartózkodott.

Mi következett az ilyen gyenge hozamú, de még bika piac jellemzőit mutató időszakok után? Májustól  az év végéig:
spx92 spx93
spx04 spx05

 

 

Meglepően hasonló minta: a nem túl széles sáv folytatódása, majd erősödés az év vége felé. A VIX alakulása is látható az SP500 chartok alatt, ebből az derül ki, hogy a volatilitás is konszolidált sávban maradt.

Ez fog most is következni? Ki tudja. De a történelem arra próbál tanítani minket, hogy  a kis volatilitású, lassan emelkedő időszakok rendkívül hosszú ideig elhúzódhatnak.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.