A jóléti Magyarország megteremtésérül

Az egyre sűrűsödő évértékelők környéke ideális időszak arra, hogy valóban hátradőljünk egy picit, megcsodálva a művet, és elmélkedjünk a “hogyan tovább” kérdéseiről. Orbán Viktortól most megtudhattuk, hogy 10 évig romeltakarítással foglalkozott, továbbá nem szokott gazdasági elemzéseket olvasni, helyette Matolcsy arcát fürkészi inkább. Őszintén szólva, ha választanom kéne, én is inkább azt bámulnám az adatok helyett.

De nem engedheti meg magának mindenki ezt a luxust, így az alábbiakban a magam szerény módján hozzájárulnék Magyarország felvirágoztatásához, és röviden felvázolom a jóléti Magyarország megteremtésének modelljét. Erősen támaszkodni fogok az Orbán féle illiberális diktatúra modelljére, amit ő tévesen demokráciának nevez, megalkotva az első állami rangra emelt oximoront. Persze a modern kori tündék, trollok és hobbitok világában már nem is olyan feltűnő egy újabb idegen szó, még ha szembe is megy a világban uralkodó trendekkel.

Első lépésben – a rezsicsökkentés kitaposott eredményeit felhasználva – keresünk egy olyan területet a magyar nép életében, ahol jelentős mértékű pénzpazarlás folyik. Ideális jelöltünk a szerencsejáték, lottó és társai. Minden 8 általánost végzett ember tudhatja, hogy a lottózás a lúzerek játéka, csak nem vesz róla tudomást. Az esély zéró egy komolyabb nyereményre, én személy szerint bevezetném, hogy minden szelvény feladása előtt ki kelljen találni egy számot az egymillióból, és ha nem sikerült, akkor közölni a vásárlóval, hogy az élményt már megkapta, valóban folytatni kívánja-e.

Ennél a primitív ijesztgetéses módszernél persze sokkal többre képes egy illiberális állam. Ez közérdek is, hiszen állítólag minden hatodik ember több kevesebb rendszerességgel lottózik. A Szerencsejáték Zrt. éves jelentéséből az is kiderül, hogy tavaly kb. 300 Mrd. forint ment a pocsékba ezen az úton. Persze a 300 Mrd jelentős része nyeremény kifizetésre ment vissza, egészen pontosan 190 Mrd., de szerintem azt is előbb utóbb elpocsékolják a keményen lottózó kisemberek.

Itt jön képbe a nemzeti érdekeket felvállaló hatalmasra hizlalt állam. Első lépésben meg kéne hekkelni a lottó rendszerét. Teljesen felesleges közjegyzői hitelesítésesekkel, és egyéb felesleges adminisztrációval bohóckodni. A szelvények feladási határideje után, a megjátszott számok ismeretében egy ügyes számítógépes algoritmus kiválaszthatja azt az öt számot, amelyiknél a legalacsonyabb lesz a kifizetési ráta. A kifizetéseket az alacsonyabb nyereményosztályokban természetesen továbbra is fenn kell tartani csali jelleggel, de ezzel a nagyobb nyeremények kifizetésének szükségessége minimalizálható. Természetesen nem mondom, hogy a látszatot is meg kéne szüntetni. Továbbra is sajtóhírverés közepette fizetnének anonim öttalálatos nyereményeket, csak hát nem a játékosoknak, hanem az a pénz megmaradna a kasszában.

Mennyi pénz spórolható meg ezzel a módszerrel? Véleményem szerint egy jól beállított algoritmus megmentené a nyereményalap 2/3-ad részét. Ezt az összeget még kiegészítené a Szerencsejáték Zrt. karcsúsításából származó megtakarítás. Ugyan fogalmam sincs mi szükség van 190 Mrd forintnyi nyeremény kifizetéséhez 100 Mrd. egyéb költségre, de tételezzük fel ugyanezeket az arányokat, így 60 Mrd forintnyi kifizetés megoldható 30-40 Mrd. forint “egyéb” költség segítségével. meg is van a végeredmény: az új rendszerben az eddigi nevetséges 10 Mrd nyereség helyett 200 Mrd nyereség fog keletkezni a Szerencsejátéknál minden évben.

Ha ezzel megvagyunk, akkor érkezett igazi válaszúthoz az ország. Ekkor fog eldőlni a felemelkedés kontra elsüllyedés a népek tengerében. Az első lehetőség, ami felmerül, hogy ellopjuk ezt a pénzt. Ez jól illeszkedik a keleti-ortodox kultúrkörbe, aminek részei vagyunk, és nagy előnye, hogy azonnali jólétet eredményez. Hátránya csak annyi, hogy kevés embernek.

Az általános jólét eléréséhez, azonban ennél sokkal unalmasabb megoldást kell választani. Minden évben befektetjük ezt a pénzt. Újra és újra. Aztán várunk. Remélem sokan ismerik a viccet, hogy mi a titka a csodálatos angol gyepnek? Á, semmi különös, csak mindig öntözzük és rendszeresen nyírjuk. De ezt 100 évig. Egy ilyen 100 év hiányzik nagyon a magyar történelemből, amikor csak füvet nyírunk és öntözünk. Mi történik ezzel a pénzzel 100 év alatt?

Az első tisztázandó kérdés persze, hogy milyen reálhozammal számolunk. Én évi 4%-ból indultam ki. Ez a hozam reálisan elérhető ilyen időtávon is, és nagyjából ilyen hozamot ért el a hasonló célokat szolgáló norvég állami befektetési alap is. A magyar ember nem butább a norvégnál.

Mi lesz tehát évi 200 Mrd forintból 100 év alatt 4%-os reálhozam mellett?

– az alapban felhalmozott pénzből reálértéken 95 Mft. fog jutni minden egyes magyar családra

– az alap éves reálhozama meghaladja a 10 000 Mrd. forintot, ami fedezi az összes jóléti kiadást, sőt valójában a mostani költségvetésünk több, mint felét teszi ki.

Innentől kezdve magyar embernek nem lesz gondja magyar költségvetéssel, adókkal és bürokratákkal. További spórolást eredményez, hogy a parlamentet kiadhatjuk amerikai filmeseknek állandó bérletbe, és az állami adminisztráció nagy része felszámolhatóvá válik. Egyedül erős erőszakszervezetekre lesz szükség, ami az illiberális állam és a kommunizmus természetes velejárója.

Természetesen álmodhatunk ennél nagyobbat is. Nem hiszem, hogy a norvégokhoz kéne mérni magunkat. Az a tény, hogy mindössze 4% reálhozamot tudtak elérni legyen az ő bajuk, mi már rég tudjuk, hogy egy rafkós rendszerrel simán kitűzhető az évi 8% reálhozam is. 8%-os reálhozam esetén mindössze 60 évet kell várnunk a költségvetés felének kiváltásához, de ha türelmesek vagyunk, 100 év múlva a mostani költségvetésünk teljes összegének tízszerese fog befolyni állandó éves bevételként a portfóliónkból.

De hallom is már a szkeptikus hangokat. Bla-bla, az emberek rá fognak jönni, nem lehet annyit nyerni a lottón, és nem lesz meg az évi 200 milliárd. Kishitűség, nemzetárulás. Ez lesz a vád az ilyen gondolatok terjesztői ellen, és gyors likvidálás a sorsuk. A valóság teljesen máshogy fest. Egy erősen központosított államgépezet rendkívül hatékony propagandát képes kifejteni. Mégis csak ez volna az egyik fő célja… Az országot bérmilliárdosok fogják járni. Ők egy hétre kapnak jó kocsit, lakást, pénzt és annyi lesz a dolguk, hogy újdonsült lottómilliárdosként terjesszék az igét. Ez sokkal kevesebbe kerül mint gondolnánk. Egy fél országot megmozgató hír lehet, ha egy luxusautóból kifogy a benzin a Lánchíd közepén. Ezt a szerepet bárki eljátszhatja, és pontosan közvetíti az üzenetet: bármilyen hülyéből lehet lottómilliárdos. A további részletek kidolgozását bízzuk a szakemberekre, mi inkább szívjuk tele a tüdőnket friss levegővel és kiáltsuk hangosan:

Hajrá jóléti Magyarország! Hajrá lottóötösök!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.