2014 legjobbjai

Egy dinamikusan fejlődő iparág nem nélkülözheti az ünnepségeket. Évről-évre megválasztják a legjobb ETF-eket különböző kategóriákban. A 2014-es eredményekből szemezgetek az alábbiakban, elsősorban olyan ETF-ek közül, amelyekben van valami minimális likviditás. Mindegyik ETF teljesítményét a kategóriájának egy régebbi szereplőjével vetjük össze.

A Vanguard megint alkotott, a rá jellemző szuper diverzifikált kategóriában. A régóta létező világ-részvény ETF (VT) után létrehozta a nemzetközileg diverzifikált kötvény ETF-et. A BNDX lehetőséget biztosít a legegyszerűbb portfólió nagyon jól diverzifikált megvalósítására, mindössze két ETF használatával (VT/BNDX).

A BNDX elmúlt éve az amerikai kötvény ETF-fel összevetésben:

bndx

 

Akinek nem volt elég az eddigi hosszú kötvény ETF választék, fellélegezhet a ZROZ megjelenésével. A leghosszabb (25+ év) lejáratú amerikai kötvényeket tartalmazó ETF, minden hullámvasút iránt vonzódó befektető igényét kielégíti. A legrégebbi hosszú kötvény ETF, a TLT teljesítményével összevetve:

zroz

 

A technikai elemzés rajongóinak és momentum hívőknek izgalmas új jövevény az FV. Ez az alap 22 ETF-et tartalmazó alaphalmazból mindig azt az ötöt tartja portfólióban, amelyek legjobb technikai paraméterekkel (momentummal) rendelkeznek.

Egy régebbi momentum ETF-fel (MTUM) és az SP500 ETF-fel összevetve így alakult az elmúlt egy éve:

fv

 

A kínai részvénypiac nem liberalizált. Ezért kialakult egy kettős piac, nemzetközileg könnyen hozzáférhető H illetve az igazi (belső kínai piacon forgó) A részvények piaca. Az eddigi kínai ETF-ek H részvényeket tartottak, mert az A részvények nem voltak szabadon hozzáférhetőek. Most sem azok, de kvóta korlátozás mellett már vásárolhatóak. Ezt használta ki a a Deutsche Bank és megteremté az ASHS kínai ETF-et, ami ráadásul a kis kapitalizációjú cégeket tartja portfólióban. Nehéz lenne jobb eszközt találni azok számára, akik csúcsra szeretnék járatni a kínai csodából történő részesedést. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy ilyen – kvótával korlátozott -ETF használata különleges figyelmet igényel az amúgy is speciális kínai piacon (itt található néhány link, ami a kínai piac aktuális állapotára hívja fel a figyelmet). Nem javasolnám kezdő befektetők számára, bármennyire is vonzó az elmúlt időszak teljesítménye (az összehasonlításhoz használt FXI az egyik legrégebbi kínai ETF):

ashs

 

Végül ne felejtkezzünk el az utóbbi idők legnépszerűbb ETF-éről, amelyik szintén szerepelt 2014 legjobbjai között. A HEDJ európai részvényeket tart, de a teljes portfóliót fedezi devizakockázatra. Azok számára, akik szerint az euró esik, de az európai részvények ára emelkedni fog (talán nem függetlenül az euró esésétől) a HEDJ ideális választás. Ezt sokan így gondolták, ami jól látszik az ár és a forgalom alakulásából. A VGK-val összehasonlítva, ami szintén európai részvényeket tart (fedezetlenül) az elmúlt évben jól muzsikált ez a trade, de az utóbbi hónapokban már nem annyira:

hedj

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.