Mark Mobius, a világ egyik leghíresebb

feltörekvő piaci befektetője (nem én mondom). Írt jónéhány könyvet,  50 ezer követője van Twitteren, pályafutása alatt többször választották az év menedzserének különböző szavazásokon, idehaza is nagy népszerűségnek örvendett, őt idézték első számú feltörekvő piaci szakértőként, előadóként jelent meg magas presztízsű rendezvényeken, ami nem csoda, hiszen egy időben az ő alapja birtokolta a magyar államadósság egy tizedét.

De mindez nem számít, ami számít, itt van egyetlen ábrán:

mobius

 

Forrás

A kék vonal az átlagos alapkezelői teljesítményt mutatja abban a szektorban, ahol Mobius tevékenykedett, a piros vonal az ő teljesítményét. Az elmúlt 15 évben folyamatosan átlag alatti teljesítményt nyújtott. Még rosszabb lenne a helyzet, ha Mobius teljesítményét egy buta index alap teljesítményével vetnénk össze, mint például az EEM alapját képező MSCI Emerging Market index.

Az a sztárguru tehát, akinek a tanácsait olvashattad az elmúlt években, alulmúlta mind alapkezelő kollégáit, mind egy statikus index alap teljesítményét. Soha ne hallgass a szakértőkre, figyelj inkább a tényekre!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mark Mobius, a világ egyik leghíresebb

  1. Pingback: Befektetési titok | lustaport

  2. Pingback: Miért tévednek a nagyon okos emberek? | lustaport

Comments are closed.