A legjobb befektetés

könyvek olvasása.

Tőzsdei karrierem kezdete óta nagyon sok részvény vagy más tőzsdei termék fordult meg a kezeim között. Volt amelyikkel sok pénzt kerestem, akár a befektetett összeg többszörösét, és nyilván volt jónéhány, amelyikkel buktam rendesen. Egy dologban azonban biztos vagyok, egyetlen részvény sem hozott annyi pénzt – a befektetett összeghez viszonyítva -, mint szakkönyvek olvasása.

A kezdetekkor elég sok könyvet olvastam, most már keveset, inkább írni próbálok :)). Emlékeimben kutakodva, ha megbecsülöm a könyvek vásárlására fordított összeg és az így megszerzett tudásból származó jövedelem arányát, legalább ezerszeres szorzó jönne ki.  Nincs ezzel versenyképes befektetés.

De nem szükséges nagy számokkal dobálózni, bárki végiggondolhatja saját helyzetét. Ha elolvasol néhány könyvet, mondjuk 10 eft. értékben, és ennek eredményeként csak 1%-kal javul a befektetési (spekulációs) eredményed, akkor 1 mft befektetése esetén esetén, egy év alatt visszahozta az árát. Utána már minden újabb év tiszta nyereség.

A könyvekben az a szép, hogy nem lehet igazán bukni rajtuk. Tegyük fel, elköltesz néhány ezer forintot, és utána (például a könyvek hatására) rájössz, hogy ez túl bonyolult, nehéz a számodra ez a téma. Ezzel a döntéssel valószínűleg sokkal jelentősebb tanulópénzt spóroltál meg, mint a könyvekre fordított összeg. Ha mégis hasznosítottál valamit, akkor életbe lép az előző számpélda, így akárhonnan nézzük, szinte lehetetlen vesztesen kijönni a dologból. Ugyanez már nem biztos, hogy elmondható egy több százezres tanfolyam esetében, vagy akkor, ha tanácsadókra bízod magad. Természetesen ezekből is kijöhetsz pozitívan, de a margin of safety, hogy a klasszikusokat idézzem, a könyvek esetében áll legközelebb a befektetett összeghez.

Mint minden befektetés esetében a könyveknél is rendkívül fontos, hogy megfelelő elvárásokkal vágjunk bele az olvasásba. A saját befektetési (spekulációs) szisztéma kialakítása egy folyamat, amiben nélkülözhetetlen a személyes, gondolati részvétel. Ez annak megértéséből áll, hogy a megfelelő szisztéma egy rendszer, nélkülözhetetlen alapkövekkel. Akkor vagy készen, amikor megértetted a rendszer működését, és pontosan tudod, melyek a nélkülözhetetlen alapkövek. Ezt most egy picit jobban elmagyarázom.

Vegyünk egy érdeklődő, reménybeli befektetőt, aki elolvassa A lusta portfóliót. Rövid az a könyv, nem nehéz elolvasni, és leír egy működő rendszert. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy sikeresen alkalmazható lesz az olvasó számára. Amíg nem érti meg, hogy a leírtak csak rendszerben, egészében alkalmazhatóak, nem ismeri fel a nélkülözhetetlen alapköveket, bármikor bajba kerülhet. Ha csak 3 alapkövet veszünk a könyvből, olcsó termékek, diverzifikáció, illetve a legfontosabb, a veszteség tervezés, és ezek közül bármelyiket elhagyjuk, vagy lazán kezeljük, akkor a rendszer nem fog működni. Elnézem a saját veszteségtűrő képességemet? Jön egy medve piac, és vége a dalnak, minden megy a levesbe. Legyintek egyet a diverzifikációra, és aztán későn döbbenek rá, hogy ez 10-20% extra veszteséget generálhat rossz időkben? Megértettem, hogy az ETF-re jellemző olcsóság milyen fontos, aztán veszek egy jó drágát, és azt is cserélgetem rendszeresen jó magas jutalékért? Mind olyan tévedés, ami a rendszer bukásához vezethet.

A könyvek olvasása során nem spórolható meg a rendszerépítési folyamat, amit csak és kizárólag te végezhetsz el. Nem kell ettől megijedni, és nem kell szükségszerűen bonyolult dolgokra gondolni. A pénzügyi világban meglepően jól működnek az egyszerű alapokon álló rendszerek is. De minden csak rendszerben működik. Amíg ezt nem érted meg, el vagy veszve. Újabb és újabb tanácsokat fogsz keresni. A Lusta portfólió után elolvasod az Okos pénzt, de nem jutsz előrébb, mert ott is le van írva legalább 10 különböző rendszer, kicsit tovább gondolva, olvasgatva 100 másik is kialakítható. Most akkor melyiket válasszam? Amelyiknek legjobb hozama volt? A legkisebb kockázatút? Ezek mind beállítható paraméterek, és a múltra vonatkozó adatok erősen függnek attól, milyen időszakot nézzünk. Soha nem leszel készen, ha arra vársz, hogy másoktól kapjál egy kész rendszert. Elolvashatsz ezer könyvet, és mindegyikben lesz egy-két működő módszer, befektetési szisztéma. De ezek nem lesznek maguktól a te szisztémáid. Valójában teljesen mindegy, hogy melyiket választod. A lényeg a folyamat, amin keresztülmész, amíg kiválasztod. Tudod, a küzdés maga. Így rögzülnek az alapkövek, ettől működik a rendszer, és ezért fogsz kitartani mellette. Ha nem mész végig ezen a folyamaton, évről évre váltogatni fogod a módszereket és pontosan ott végzed, ahol minden átlagos befektető.

Akkor most térjünk vissza a könyvolvasáshoz, ahonnan elindultunk. A könyvek olvasása egy fontos funkció, ami a saját rendszered felépítését szolgálja. Soha ne várd egyetlen könyvtől, hogy készen megkapjál mindent. Az a minden nem a tied, hanem azé, aki írta. Soha ne gondold egy könyvről, hogy nem lesz semmi haszna. Lehet, hogy a túlnyomó része nem érdekel, vagy nem értesz vele egyet, de ott lapulhat benne egyetlen ötlet, gondolat, ami még nagyon sok pénzt fog hozni számodra. A könyvek olvasása ne legyen a Szent Kehely keresgélése, hanem szisztematikus tanulási, ötletgyűjtési folyamat a saját rendszer megalkotásához.

Nem tudom gondolkoztál-e azon, miért nincs befektetői vagy spekulációs egyetem. Vannak ilyen-olyan, himi-humi tanácsadói képzések, de olyan felsőfokú képzés nincs, ami profi befektetőket köpne ki magából. A pénzügyi cégek tele vannak közgazdászokkal, matematikusokkal, fizikusokkal (valójában mérnököket kellene alkalmazniuk), de nincs olyan szakma, ami automatikus belépést jelentene a befektetések világába. Ennek az az oka, hogy ez egy dinamikus világ. Olyan világot képzelj el, ahol állandóan változnak a szabályok. Mit kéne tanítaniuk az egyetemen? Hogyan képeznénk mérnököket, ha a vas szilárdsága függne attól, mennyit termelünk éppen belőle? Milyen fizikusokat képeznénk, ha minden hónapban egy nagy hatalmú hivatal döntené el a gravitációs állandó értékét? Mit szólnának a matematikusok, ha egy képlet megoldását befolyásolná, mit gondolnak róla az emberek? Nem sorolom tovább. Egy ilyen dinamikus világban nem könnyű hajózni. De hajó nélkül garantált az elsüllyedés.  Ezért kell felépítened a saját kis hajódat, és bármennyire is vonzó lehetőségnek tűnik felkapaszkodni másokéra, azok nem biztos, hogy ugyanoda tartanak.

Mielőtt elmerülnék a hasonlatok tengerében (érted, a tengerében, hajó nélkül!), inkább befejezem néhány link ajánlásával új könyvek felfedezéséhez:

Magyar nyelvű könyvek

Olvassatok!

Portfolio könyvesbolt

Amazon investing bestsellers

25 klasszikus

20 tőzsdei könyv

és így tovább

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.