Ajtók záródnak

A 10-12 hónapos mozgóátlag használata elég elterjedt az egyes eszközök bika/medve piaci megítélésében. Az SP500 augusztusban ezen mozgóátlag alatt zárt (mindegy, hogy 10 vagy 12 periódust veszünk figyelembe), ami valószínűleg sok, hosszú időtávon működő trendkövető rendszer számára kiszállási jelzést jelent.

Ez a mozgóátlag elég jól időzítette az elmúlt két komolyabb medvepiacot:

spx

 

Mint minden hasonló trendkövető rendszer, ez is szerezhet kellemetlen hónapokat követőinek, legutóbb például 2010-ben tette azt, hogy lezárt a mozgóátlag alá, rákövetkező hónapban felette zárt, majd megint alatta, és végül megint felette, ami már kitartott egy ideig. Ez az egyik szépsége a pénzügyi piacoknak, hogy semmi nem működik tökéletesen minden időszakban. Találgatni felesleges, hogy a mostani jelzés csak kirázás, és néhány hónap múlva folytatódik a bika, vagy egy új medvepiac nyitányát látjuk. Valaki vagy követi ezt a jelzést mechanikusan, vagy nem követi, de felülbírálni teljesen értelmetlen (akkor ugyanis nem követjük, hanem áltatjuk magunkat).

Azok, akik közvetlenül használják valamelyik Meb Faber féle portfóliót, nyilván nem tőlem hallották ezt a hírt először, hiszen ott általában ezeket a mozgóátlagokat használják időzítésre. Az Okos pénz, buta pénzben én is tárgyaltam olyan rendszert (szektor rotáció), ahol fontos szerepe van a 10 hónapos mozgóátlagnak, és most pihenőre lett ítélve az adott rendszer.

Nem ez az egyetlen metódus, ami most jelzett, már régebben említettem egy VIX alapú időzítést, ami legjobb esetben is 2014 végén, 2015 elején kiszállási jelzést adott. Szintén most augusztusban (csak nem várta ki a hó végét) váltott részvényről kötvényre a sharpe momentum, ami 2012 óta tartott részvényeket (46% nyereséggel szállt ki), és most legalább egy évig kötvényeket fog tartani. Elég kreatív döntés a hol közeledő hol távolodó kamatdöntés időszakában.

Egy dolog biztos, nem fogunk unatkozni az elkövetkező hónapokban.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.