Szezonalitás update

A nagyobb szezonalitási ciklusokat nem követi mostanában túl hűen a piac. Ennek ellenére nem árt frissíteni a képet, mert igen érdekes időszak következik:

sp500ses

 

Forrás

Szezonalitás szerint a mostani sáv tetejéhez közelítünk szeptember közepén, majd egyenes vonalban leszúrunk a sáv alja alá.

Heti bontásban pontosabban érthető ez az időszak:
hetisp500ses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

Bár hivatalosan 37. hét van, de a fenti táblázatban ez csak a következő hét lesz (január első hetében csak egy kereskedési nap volt, ezért nem számította bele a szerző). Tehát következik még egy jó hét (ez az opció lejárat hete, ami szeptemberben elég bika jellegű), majd jön az év legrosszabb időszaka heti bontásban, három egymást követő hét, mindegyik erősen negatív várható értékkel. Elvileg ebben az időszakban a legvalószínűbb az augusztusi mélypontok visszatesztje, vagy leszúrás a sáv alá, ahogy az éves szezonális charton szerepel.

Tőzsdei kereskedők számára a fentieknek fontos relevanciája lehet, az alábbi két szezonalitási táblázat már inkább érdekesség.

A hét napjaira vonatkozó szezonalitás így alakult idén:

napisp500ses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

Ez a fajta szezonalitás erősen változó jellegű, mire “beállna rá” a piac, általában megváltozik. A szezonalitás állandósága sajnos ugyanúgy a piac dinamikájától függ, mint minden más. Ha sok szereplő felismeri, és elhiszi, akkor azonnal megváltozik. Úgy látszik a napi teljesítményt sokan figyelik, és próbálják beépíteni a kereskedésükbe, ezért ez kevéssé állandó számokat eredményez.

Nem véletlen, hogy az egyik legmeglepőbb állandóságot mutató szezonalitási minta, amivel az utóbbi időben találkoztam, olyasmit mutat, amiről elvétve lehet hallani:

sp500intrases

 

 

 

Forrás

A fenti ábra a napon belüli szezonalitást mutatja, beleértve a tőzsdei kereskedési időn kívül időszakot is (az indexek 24 órában kereskedhetőek). Ez utóbbi időszak annyira fontos, hogy az ábra szerint az éjfélkor vásárolt és hajnali négykor eladott (amerikai időzónáról van szó) pozíciókkal különösebb megrázkódtatás nélkül át lehetett volna vészelni a 2008-9 közötti medve piacot nagyjából ugyanazt a teljesítményt elérve, mintha végig kitartunk völgyön és hegyen át. Ez valami egészen elképesztő. Az persze más kérdés, hogy fennmarad-e. Mint az előzőekben kifejtettem, ez nagyrészt azon (is) múlik, hogy a piaci szereplők mennyire hisznek benne.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Szezonalitás update

  1. Pingback: Put/call arány megint | lustaport

Comments are closed.