NYMO 80 közelében

A csúcspontok és a mélypontok találgatása a lúzerek sportja tartja a népszerű tőzsdés mondás. Mások szerint ez egy nagyon nyereséges sport, csak jól kell művelni…

Minden esetre közös jellemzője a csúcsoknak és völgyeknek, hogy pontosan nem lehet eltalálni őket. Abban viszont alapvetően különböznek, hogy mi az, amit nem lehet pontosan eltalálni. A mélypontok esetében (kisebb nagyobb pánikokról beszélek) általában jól behatárolható a mélypont időpontja, néhány napos ráhagyással. Nagyon sok eszköz áll rendelkezésre annak kimutatására, mikor ér el az eladás olyan szinteket, ahonnan már legalább egy ideiglenes felpattanás jön. A problémát az árszint eltalálása jelenti, egy pánik esetében ez megjósolhatatlan. Tévedünk 2-3 napot? Jó esetben mínusz 5%, durvább esetekben jóval több. Mélypontok esetében a feladat pontosan ennek a jellegzetességnek a kezelése, megfelelő pozíció méretezési tapasztalattal illetve lépcsőzetes belépéssel.

Csúcspontok esetében általában az árszint és az idő eltalálása is problémát jelent. Bizonyos esetekben az árszint azonban adja magát, így marad az időfaktor kezelése. Most is ilyen helyzethez közelítünk, így ha már múltkor taktikai longra biztattam, essen néhány szó a csúcskeresgélésről is. A Lusta portfólió hívei nyugodtan hagyják figyelmen kívül az alábbiakat, az ő életük sokkal kényelmesebb, mint a spekulánsoké.

A kiindulási koncepciónk az lesz, hogy október folyamán tesztelni fogjuk a 200-as mozgóátlagot az amerikai piacon. A mostanihoz hasonló mélyebb beesések után elvétve fordul elő, hogy az index átviszi elsőre ezt a hosszú mozgóátlagot, így máris adott az árszint, ahol a csúcsot keresgélhetjük. Sajnos még ebben az esetben sincs könnyű feladatunk, a csúcspontok kialakulása általában hosszú és ravasz folyamat. A mostani időszakhoz elég jól hasonlító analógiának a 2011-es viselkedést vettem, de ezt csak illusztrációnak fogom használni (értsd: nem hiszem, hogy pontosan így fog lezajlani az áralakulás, csak az eszközt és a jellegzetességeket mutatom be segítségével):

sp2011

 

Ebben az esetben október 24-én közelítette meg először a 200 mozgóátlagot az index, majd közel 3 hetes tanácstalanság után indult el újra a mélybe, ahogy egy sikertelen teszt esetében illik. Később csinált még egy kisebb kört, majd végleg áttörte a mozgóátlagot és nagy ralliba kezdett (ismétlem: nem biztos, hogy ugyanez fog történni).

3 hét nagyon hosszú idő egy pozíció felvételéhez és a piac pontosan azt csinálja, amihez a legjobban ért, minél több szereplőt próbál elbizonytalanítani. A mozgóátlag fölé ugrik, majd elhasal, aztán megint fölé, és így tovább. Mégis mit lehet tenni ilyen helyzetben? Kedvenc breadth indikátorunkat hívjuk segítségül a csúcskereséshez:

nymo2011

 

Elsőként azt láthatjuk, hogy az NYMO nem nagyon szeret a 80-as érték felett tartózkodni. Ezeknél a szinteknél még elképzelhető egy-egy napos árugrás, de folyamatos ralli már nem. Először augusztus végén érte el a 80-as értéket, onnan jelentős esés jött az október eleji mélypontig, majd a nagy októberi short killer ralliban (ismerős helyzet?) emelkedett megint a 80-as szintig. Ebben az időszakban közelítette meg, majd érte le a 200-as mozgóátlagot az ár, és jól látható, amint az NYMO “kaparni” kezdett ezen a szinten. A 80-as fölé ment, visszaesett, és így tovább. A visszaesések egyre nagyobb áresésekkel párosultak, ahogy fogyott a piac lendülete.

Nézzük akkor, hogyan segíthet ez nekünk. Az október végéig tartó időszakig, az egyre magasabb árakhoz, egyre magasabb NYMO csúcsok társultak. Kialakult egy 40-80 közötti sáv is, ebből tört le november elejére az NYMO értéke nulla alá. Elveszett a piac belső lendülete. Ezután az ár még képes volt visszamenni a 200-as mozgó fölé, de az NYMO már nem mászott vissza az előző sávjába, így kijelölve az ideális short belépőt. Persze ideális short belépő csak a képeskönyvekben, meg az utólag fabrikált blogposztokban létezik, de a rákövetkező majdnem 10%-os esés, azért adott lehetőséget a gyalogos spekulánsok számára is.

Remélhetőleg most is kínálni fog a piac hasonló lehetőséget, az biztos, hogy az NYMO már készen áll a sikeres csúcskeresgéléshez.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to NYMO 80 közelében

  1. Pingback: ECB/FED csúcsok 2015-ben | lustaport

Comments are closed.