ECB/FED csúcsok 2015-ben

Tegnap ECB tanács döntés volt. Maga a döntés véleményem szerint érdektelen, mint az is, ahogyan igyekeznek majd a piac reakcióját interpretálni. Egyetlen lényeges dolog a dátum. Elmondom, miért.

Szeptember végén taktikai longról álmodtak az egerek, majd október elején arról értekeztem, hogy vissza fogjuk tesztelni a 200-as mozgóátlagot, és elsőre valószínűleg sikertelen lesz ez a teszt. Egy ilyen visszateszt azonban képlékeny folyamat. Az októberi cikkben megosztott példában is látható, hogy a 200-as mozgó fölé megy, után vissza, megint fölé, és így tovább, amíg kiidegel minden szereplőt. Egy sikertelen visszateszt is eltarthat hetekig.  Hiába adott nagyjából az ellenállási árszint, a variációk száma végtelen, és nem könnyű kitalálni, mikor érdemes pozícióba lépni. Ebben nyújthat nagy segítséget, ha nemcsak az árszintet ismerjük, hanem az időpont oldaláról is támogatás kapunk.

Sejtésem szerint a középhaladó spekulánsok nagy része sincs tisztában azzal, milyen fontos szerepe van a tőzsdei ciklusok alakulásában bizonyos dátumoknak. Az árak mindig hullámszerűen mozognak és a jackpotot az üti meg (mármint spekulánséknál), aki jól eltalálja a fordulókat (persze sok más módja is van a sikeres tőzsdézésnek). A fordulópontok megálmodásához kitalálnak ezer mutatót, mozgóátlagot, indikátort, Fibonacci számokat, egyenesen és ferdén húzott vonalakat és még sorolhatnám, de ezek talán együtt sem érnek annyit, mint néhány kitüntetett dátum/időszak.

Nevesítve:

ECB és FED tanács döntés (ECB időpontok 6 hetente, FED időpontok)

Amerikai munkaerőpaci adatok (hónap első péntek)

Opció lejárati hét (minden hónap harmadik péntekjéhez tartozó hét).

Ezen dátumoknak három rendkívül fontos tulajdonságuk van:

  • természetesen a legfontosabb, hogy jelentős piac befolyásoló erővel bírnak,
  • tudjuk őket előre, azaz tervezhetőek,
  • semmi más nem érdekes, csak a dátum.

A piacbefolyásoló erő illusztrálásához álljon itt egy ábra az SP500 ETF árának 2015-ös alakulásáról:

spfedecb

 

A zöld karika ECB, a kék FED ülések időpontját jelzik. Látható, hogy az idei év legtöbb lokális csúcspontja ezen ülések időpontjához kapcsolható. Természetesen nem az összes ülés időpontja szerepel az ábrán, annyira azért nem egyszerű a helyzet, hogy garantáltan fordulópontot jelentsen minden ilyen esemény. Az is bőven elegendő, ha tudjuk, hogy mikor számíthatunk piaci fordulatra.

A második lényeges tulajdonság, hogy előre tervezhető dátumokról van szó. Az opció lejárat kicsit kilóg a sorból, mert ugyan ez is fix dátum, de az ekörüli fordulók sokkal ravaszabb mintákat követnek, maga az opciós hét és az utána következő napok egyaránt fordulós szerepet játszhatnak. Azok számára, akik elmélyednének a témában, bevezetésként ajánlom Denali kolléga oldalát. Nem mondanám, hogy könnyű az opciós fordulók lelkivilágában eligazodni, de miért is kéne annak lennie? Persze az is nagy könnyebbség lehet, ha csak néhány megbízható mintát ismerünk fel ebből a körből.

A jegybanki ülésekkel és a munkaerőpaci jelentéssel sokkal könnyebb dolgunk van, azok egy naphoz kötődő jelentős események. Miért lényeges ez? Mert nagyon kevés ilyen jól megfogható elem van a tőzsdei kereskedésben. Az indikátorok tipikusan lemaradásban vannak az áralakuláshoz képest. Lehet, hogy mire jeleznek, már késő. Az ellenállás és támasz vonalak, a Fibonacci számok fix értékeket jelölnek ugyan, de sajnálatos módon több van belőlük. Ki ne látott volna olyat, amikor két-három ellenálláson vagy támaszon szánkázik keresztül egy nagy momentumú ármozgás? Egy szó, mint száz, nagy értéke van a jól körülhatárolható, tervezhető elemeknek a tőzsdei kereskedés során. A tapasztaltabbak már sokszor láthattak olyat, amikor már nagyon érik egy korrekció, vagy kitörés. Az indikátorok már rég jeleznek, de a piac csak nem mozdul. Sasszézik erre, sasszézik arra, mindkét oldal türelmét próbára teszi, aztán egyszer csak jön egy fő gazdasági esemény és bumm, meglódul az ár. Ha előre tudom, mikor számíthatok erre, nagyon sok felesleges körtől kímélhetem meg magamat.

Az utolsó pont is nagy könnyebbséget jelent. A kezdők tipikus hibája, hogy próbálják megérteni, mi a jelentése egy FED döntésnek, vagy egy munkaerőpaci jelentésnek. Felesleges próbálkozás. A bennfentesek már rég tudják. A lényeget viszont ők sem tudják, mit árazott be előre a piac? A mostani októberi rallit például egy rendkívül rossz munkaerőpaci jelentés indította el. Minek azon erőlködni, hogy kitaláljuk, mi a jó hír, és mi a rossz? Azt majd a piac eldönti. A mi dolgunk annyi, hogy kész forgatókönyvvel várjuk, bármi is történik. Előre tudjuk, hogy belépünk, nem lépünk be, csak egy adott irányba lépünk be, mekkora kockázatot vállalunk, és így tovább. Ahelyett, hogy idegesen, 5 perc alatt próbáljuk megérteni egy jegybanki döntés, vagy munkaerőpaci jelentés következményeit, miközben fél szemünkkel látjuk, hogy úszik el előlünk a piac, inkább érdemes nyugodt kereskedésre használni a tervezhető dátumok előnyét. Bőven elég annyi, ha tudjuk, hogy mikor fordulhat nagy valószínűséggel a piac, mikor jöhet valódi ármozgás, és felkészülten megyünk elébe.

Most pedig lássuk a medvét, kedves ECB!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ECB/FED csúcsok 2015-ben

  1. Pingback: Erős piac | lustaport

Comments are closed.