Első MA200 teszt

Pénteken hosszú idő óta először zárt a 200-as mozgó felett az SP500. Ezzel az erősebb indexek közé tartozik, a többség még nem tart itt. A nagy örömködés ellenére nem túl lenyűgöző a piac belsejének viselkedése, az NYSE emelkedő részvényeinek 10 napos mozgóátlaga például így néz ki:

nyseadv

 

Nincs túl nagy részvétel az utóbbi két hét emelkedésében.

Hasonló képet mutat a (Részvény ETF könyvben is hivatkozott) advance/decline vonal (narancssárga) és az index mozgásának összevetése:

advtot

 

Ez a vonal egyébként szépen mutatta a piac romlását az augusztusi esés előtt is (mondjuk én sem vettem észre akkor), és most sem akar részt venni a ralliban.

Visszatérve az MA200 első tesztjére, érdekes statisztikát mutatok:

elso

 

A fenti táblázat azokat az alkalmakat mutatja, amikor egy legalább 7%-os (a 200-as mozgóhoz képest, az elmúlt 3 hónapban) esésből jön vissza az ár, és először zár a 200 mozgó fölött. A zölddel satírozott rész azt mutatja, hogy az utóbbi húsz évben minden egyes alkalommal sikertelen volt a teszt (nem véletlenül mantráztam ezt már az előző posztokban), és legalább 5%-os esés jött 1-3 héten belül. Az esések egy része persze ennél mélyebb is volt, de most csak a konzekvens jellegét akartam kidomborítani.

Ugyanakkor nem véletlenül szerepeltetek régebbi adatokat is a táblázatban, ezekből látszik milyen érdekes rezsimváltásokat hajt végre a piac. A megelőző időszakokban az első teszt általában sikeres volt, és menetelt tovább felfelé az index, majd a 90-es évek végétől egy csapásra megváltozott a piac viselkedése. Sok más területen is megfigyelhető, hogy hosszú évekig jól működő minták egyszerre megszűnnek működni, és lehet újak után nézni…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Első MA200 teszt

  1. Pingback: Erős piac | lustaport

Comments are closed.