A legjobb befektetési alapok

Az év végi prémiumok közeledtével egyre többen böngészik a befektetési alapok listáját. Melyiket válasszam? Döntsek hozamok alapján? Válasszam a legnépszerűbbet? Vagy nézzek valami extra lehetőséget?

Égető kérdések ezek ilyenkor, és általában a hozamlisták tüzetes vizsgálatába torkollnak. Most is ezt fogjuk tenni, csak egy apró csavart iktatunk a történetbe. Nem az aktuális hozamlistát fogjuk böngészni, hanem néhány évvel ezelőttit. Higgyétek el, sokkal izgalmasabb mulatság. Mintha visszatekernénk az idő kerekét, újra átélhetjük a döntés izgalmát, és ezután jön az igazi csoda, visszatérve a jelenbe, értékelhetjük is, milyen jól sikerült döntenünk.

Az interneten nem nehéz találnunk “akikre büszkék vagyunk” tablókat, én ebbe futottam bele. A legjobb hozamú alapok listája, még 2011-ből. A régi szép idők, csak úgy röpködtek a 20-30%-ok! Mi történt volna, ha erről – a legjobb alapok listájáról – választottunk volna?

Azt persze nem tudhatjuk, melyiket választottuk volna, ezért vettem az első tíz alapot a listáról, és azok aktuális teljesítményét hasonlítottam össze a 2011-essel. Ehhez egy benchmarkot is használni fogok, mivel nem lenne szerencsés abszolút teljesítményeket összevetni (jóval magasabb volt a kamatszint 2011-ben). Egy nagyjából kockázatmentesnek tekinthető rövid kötvény alap (Concorde Rövid Kötvény) hozamát fogom benchmarkként használni. Lássuk az eredményeket:

alapok2011

 

 

 

 

 

 

 

A táblázat második oszlopa a 2011-es, a harmadik az aktuális három éves hozamokat tartalmazza. A legalsó zöld sor ezen három éves hozamok átlaga mínusz a benchmark hozam. Látható, hogy ezek az alapok 2011-ben átlagosan közel 15%-kal teljesítettek jobban a benchmarknál. Kiemelkedő teljesítmény. Erre valóban büszkék lehetnek az alapkezelők.  Az apró kis problémát az aktuális, 2015-ös érték mutatja. A 2011-es sztár alapok alulteljesítették a kockázatmentes hozamot az elmúlt három évben. Tehát a legjobb alapok közül válogatva jó eséllyel a nagy büdös semmit vásárolhattuk meg 2011 végén. Természetesen a választásunk függvényében összeválogathattunk olyan alapokat, amivel felülteljesítést érünk el, de ugyanennyi esélyünk lehetett az átlagnál rosszabb eredmény elérésére. A tízes listában egyetlen alap van (Rubicon), ami az elmúlt időszakban megközelítette az akkori felülteljesítés mértékét. 10-ből 1, ennyi esélyed volt ugyanazt az eredményt elérni, amit akkor láttál.

Ez lenne a probléma a hozamlisták böngészésével. Reményt adnak el neked, de kudarcot fogsz vásárolni.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to A legjobb befektetési alapok

  1. Pingback: Befektetési titok | lustaport

Comments are closed.