Leszúrás

Riasztó dolgokat produkál a piac. Az utóbbi hónapokban sok olyan minta jelent meg, amelyek tipikusan medve piacon jelentkeznek ( például ez ). Így nem csoda, hogy január első két hete elég volt a teljes apátia eléréséhez, az AAII szentiment felmérés mindössze 18% bikát mutat. Ez az érték legutóbb 2009 márciusában állt ilyen alacsonyan, de előtte 60%-ot esett a piac :)))

Ez a totális elmedvésedés nem annyira jó tanácsadó, így most egy picit fókuszáljunk a konstruktív jelenségekre. Tegnap mintha le akart volna törni a piac a mélységbe. Na jó, ez nem annyira konstruktív. Vagy mégis?

Nézzük mi történt az SP500-zal, ha az év első három hónapjában új éves (200 napos) minimumot ütött, de erről a minimumról fel tudott pattanni és legalább 2%-kal felette zárt:

spjan1

Elsőként az látszik, hogy nem túl gyakran esik meg hasonló, és az utóbbi időben ez is olyan medve piacos jelenség. Ugyanakkor medve ide, medve oda minden esetben május elejére pozitívban zárt. A tartási időszakban sem történt általában nagy dráma, egyedül a pirossal satírozott példány esett 10%-nál többet menet közben, de inkább az volt a jellemző, hogy a belépés napjának mélypontját már nem nagyon sértették meg mélységében. Tehát még ha kezdődő medve piacon vagyunk, akkor sem érdemes világvégét vizionálni azonnal. Lesz arra még idő.

Természetesen ugyanez a statisztika teljesen máshogy néz ki, ha nem év elején, hanem később, különösen ősszel, vagy nyár végén esik minimumra a piac, akkor gyorsan röpködnek a mínusz 10-20%-ok. Erre készülj fel inkább a pánikolás helyett.

A poszt előzménye, további adatokkal itt található.

Nem árt felfrissíteni a medve piaci ismereteket sem.

A zűrös időszakokban különösen fontos, hogy ne hallgass a szakértőkre, és ignoráld a médiát.

Készülj fel, nehéz időszak jön.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Leszúrás

  1. Pingback: Hogyan tovább? | lustaport

  2. Pingback: Egy éve | lustaport

Comments are closed.