Piaci helyzetjelentés

Érvényes 2016. év minden napján

Általános

Az év eleji esés váratlanul ért minden piaci szereplőt. Az aktuális kockázatok újraárazása folyik a legtöbb eszközben. Kína lassulása, a vállalati kötvények hozamának emelkedése, és a központi bankok akciói állnak a fókuszban. A részvénykereskedők az olajár mozgását figyelik, az olajkereskedők a részvényekét. Az arany mozgását a dollár befolyásolja, vagy fordítva. Az újságírók bármelyik mozgásából le tudják vezetni a másikét – de csak utólag.

Esős napokra

Az olajár esése öngerjesztő folyamatokat indított be a piacon. Az erős dollár folyamatosan morzsolja az amerikai cégek nyereségét és adósság krízist okoz a feltörekvő piacokon. Piaci megfigyelők szerint a FED túl későn beinduló kamat emelése a gazdasági ciklus leszálló ágában von ki likviditást a piacról. Soros György shortolja a piacot, és szerinte most már aztán tényleg nagyon vége az Európai Uniónak. A Citibank szerint a világgazdaság halálos spirálba került.

Emelkedő napokra

A megelőző napok rossz piaci hangulata 2099-re tolta ki a következő kamatemelés dátumát. Az ennek köszönhetően megroggyanó dollár kedvező hatással van az amerikai cégek nyereségvárakozásaira, segíti a részvények, az olaj és az arany árának emelkedését. Amennyiben az arany mégiscsak esne, az azért van, mert elmúlt minden félelem a piacról, mivel Mario Draghi ismét megígérte, hogy bármilyen elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt be fog vetni az ECB céljának eléréséhez, bármi legyen is az. Váratlanul az is kiderül, hogy nincs egyetlen valamire való gazdasági-pénzügyi modell, ami recessziót jelezne. A szentiment mutatók szerint az összes lúzer eladta már, amije volt, és full shortban várja Soros György és a Citibank jóslatainak beteljesülését. Ekkor a kínai pártlap MUHAHAHA fejléccel jelenik meg és kilőnek az árak….

de csak addig, amíg a piac rá nem döbben, hogy az eltűnő kockázatok közelebb hozták a kamatemelés várható időpontját, a dollár ismét erősödni kezd, és kezdődhet minden elölről.

Ugyanez bővebben és szakszerűen.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.