Teljesítmény hajsza

A múltbeli hozamok hajszolása nemcsak a befektetők körében elterjedt jelenség, hanem a kibocsátók körében is. Így az aktív stratégiát megvalósító ETF-ek esetében is jól megfigyelhető:

aktetf

Forrás

A fenti ábra az ETF-ek relatív teljesítményét mutatja, az alap indulása előtt, illetve utána. A függőleges vonallal jelzett kibocsátási időpont két részre vágja a teljesítménygörbét, előtte a stratégiák többsége kiválóan teljesít (papíron), majd a való világban hipp-hopp odaveszik az extra hozam. Ez a viselkedés több forrásból is táplálkozhat, de a gyökere ugyanaz, az alapkezelők is az elmúlt időszak nyerteseit hajszolják, mint a mezei befektetők. Amikor választani kell, hogy X vagy Y stratégia szponzoraként lépjenek fel, akkor azt a stratégiát választják, amelyik jól teljesített az elmúlt időszakban. Persze nehéz is lenne marketingelni olyan kibocsátási tájékoztató, amely szerint az elmúlt években ennyi és ennyi dollárt buktál volna…

A másik oldalról viszont az alapkezelők tisztában vannak a piac mean reversion jellegével, a jól teljesítő időszakokat általában rosszabbak követik. A stratégia alapelemeit képező részvények megdrágulnak, és jelentősen csökken a bennük rejlő hozam potenciál. Az igazán korrekt megoldás az lenne, ha erre fel is hívnák a befektetőik figyelmét, például  hisztorikus hozamsávban elhelyezve a közelmúlt hozamait.

Az még mindig a jobbik eset, ha egy hosszútávon jól működő stratégiát indítanak el népszerű időszakában, mert az idő sok mindent megold. A rosszabbik eset az, amikor a szponzorált stratégia puszta adatbányászat eredménye, és soha meg se fogja közelíteni a prospektusban szereplő értékeket.

A befektetőknek nincs sok esélyük eldönteni, mennyire megbízható módszerekkel választották ki az adott stratégiát. A népszerűség, értékeltség, hozampotenciál már jobban megítélhető némi utánajárással. Ezen információk birtokában is biztonságosabb hozzáállás, ha minden új kibocsátásnak időt hagyunk a bizonyításra, hogy a való világban is képes hozni a prospektusban szereplő számokat. A többség nem fogja:

Elmélet vs. gyakorlat

Nem könnyű

Okos elmélet vs. gyakorlat

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Teljesítmény hajsza

  1. Pingback: ETF 1×1 | lustaport

Comments are closed.