Részvények taktikusan 5.

A mostani bejegyzésben tárgyalt 3út modell már kicsit szélesebb bázison oldja meg a részvény időzítés problémáját. Az elnevezés már utal rá, hogy ebben az esetben nemcsak részvények és kötvények között fogunk kapcsolgatni, hanem az arany is bekerül a kiindulási halmazba. Volt már szó hasonló rendszerről, akkor egyszerűen csak kapcsolgattunk a 3 eszköz között. Az ilyen kapcsolgatós portfóliókkal az a probléma, hogy az eredmény túlságosan ki van szolgáltatva egy-egy (az éppen aktuális) eszköz árfolyamának. Ha csak néhány ponton máshogy alakult volna a történelem, lehetséges, hogy erősen eltérő eredményeket kaptunk volna. Ezek a modellek úgy működnek, mintha egy lábú széken kellene helyet foglalnunk. Némi gyakorlattal menni fog, de olyan bizonytalan az egész…

Most akkor csináljunk egy háromlábú sámlit. Bizony ebben is van bizonytalanság, messze van egy kényelmes heverőtől, de teljes ellazulást, és tökéletes bizonyosságot soha ne várjunk a tőzsdén. Kicsit billegni fog, de sokkal stabilabb, mint az eddig tárgyalt egyetlen támaszkodási pontot kínáló rendszerek.

A 3 utas modell aranyat, kötvényt és részvényt tartalmaz egyenlő arányban, de csak akkor, ha emelkedő periódusban vannak. Ez is havi adatokkal működő rendszer, és az emelkedő trendet úgy definiálja, hogy a 3 hónapos mozgóátlag értékét minden hónapban összeveti a 10 hónapos mozgóátlag értékével. Amikor az előbbi magasabb, akkor emelkedik az ár, és az adott eszköz szerepel a portfólióban, amikor alacsonyabb, akkor csökken az ár, és kikerül az eszköz a portfólióból. Így minden hónapban el tudjuk dönteni, hogy az induló hármasból mely eszközöket tartjuk, és ezeket egyenlő arányban szerepeltetjük a portfólióban. Abban az esetben, ha mindhárom eszköz szerepel, akkor értelemszerűen 1/3 lesz az arányuk, amikor csak kettő, akkor fele-fel, és amikor csak az egyik, akkor az eddigi kapcsolgatós portfóliókhoz hasonlóan egyetlen eszköz lesz a portfólióban 100% erejéig.

Ez a metodológia, aminek a forrása Meb Faber, illetve a Ned Davis Research, jól láthatóan, sokkal kisebb lépésekben változtatja a portfóliót, mint az eddig tárgyalt egy bites rendszerek. Ennél persze még sokkal finomabb rendszereket is ki lehet dolgozni (és ki is dolgoztak, erről majd a zárszóban), de az egyszerűség a másik fontos tervezési szempont. A három utas modell még mindig egy rendkívül egyszerű portfólió/időzítés, de már jóval több lábon támaszkodik a talajon az eddigi szisztémákhoz viszonyítva.

A kisebb léptékű változtatás politikája mellett, a másik újdonság ebben a rendszerben, hogy nem közvetlenül a havi zárót használja az időzítéshez, hanem két mozgóátlag relatív helyzetét. Ez a módszer megint a rövid idejű volatilitás tüskéket szűri ki, így a kisebb lépések mellett, azok a lépések megfontoltabbak is. Kicsiket lépni és megfontoltan, ez elég jól hangzik, nézzük is meg az eredményeket:

three-way1

21

Forrás

Ez a hosszútávú chart, lilával a 3 utas rendszer, fekete a 3 eszköz statikus portfóliója, a többi pedig az egyes eszközöké, külön-külön.

Látszik, hogy egy rövid időszakot leszámítva, amikor az arany erősen szárnyalt, a 3út portfólió hozam verte a többi eszköz, illetve azok statikus portfóliójának hozamát. ráadásul szép egyenletes mozgással, kisebb hullámzások mellett.

Természetesen megnéztem ugyanezt valódi, megvásárolható ETF-ek használatával is. Az időszak sajnos rövidebb, mint amit az eddigi taktikai rendszereknél vizsgáltunk, mert a GLD később indult:

Hozam DD
3út 11.0% 18%
GLD 9.8% 43%
SPY 7.5% 51%
TLT 7.4% 22%

Minden hozam évesített, USD-ben. Időszak: 2005. november – 2016. április.

A rövidebb időszak ellenére az látható, hogy a három utas modell produkálta a legkisebb drawdown értéket (a 2008-2009 években jöttek a maximum visszaesések, ezért ez összevethető az eddigi rendszerekkel).

Hozam téren sincs túl sok okunk panaszra, a dinamikus modell túlszárnyalta nemcsak a részvények, hanem az összes portfólióelem önálló hozamát.

Úgy tűnik újabb egyszerű rendszert találtunk, ami erősen túlteljesíti a részvények buy and hold hozamát, miközben a maximális visszaesés menet közben még a 20%-ot sem éri el. Beüzemeléséhez elég keríteni egy havi periódust is ismerő chart rajzoló programot, és uccu neki.

Ezzel a rendszerrel be is fejeztük városnéző sétánkat a részvény időzítés birodalmában. Már csak a tanulságok összegzése maradt a következő alkalomra.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.