Miért tévednek a nagyon okos emberek?

tr1

Így néztek ki Clinton győzelmi esélyei a választás előtti napon.

Aztán a választás éjszakáján így módosultak (By The New York Times):

tr2

Senki nem tud semmit a jövőről. Jobb ezt megjegyezni örök életre.

Most persze beindult az utólagos elemzés, hogyan tévedhettek ekkorát az előrejelzések, pedig nem is kell messzire mennünk időben, 2016-ban már megtörtént ugyanez a Brexit szavazás kapcsán. Akit alaposabban érdekel a téma, ajánlom figyelmébe Scott Adams (Dilbert) blogját, ő nagyon alaposan kielemezte mi történt az elnökválasztás alatt, és nem mellékesen 98%-os valószínűséggel fölényes Trump győzelmet jósolt előre. Nagyon szépen felrajzolta azt a két keretrendszert, amibe a konkurens kampánycsapatok próbálták bezárni az ellenfelet, Trump a megbízhatatlan, rasszista, nőerőszakoló szörnyeteg, Clinton meg a fennálló rendet képviselő, hazug, börtönt érdemlő csaló. Ezekből a keretrendszerekből az is következett, hogy a Clinton hívek a szociális interakciókban felsőbbrendűnek érezték magukat, ők képviselik a tudást, a szép elveket, a haladást, míg Trump hívei maradi, rasszista lúzerek. A két alapállásból következik, hogy a Clinton hívek sokkal jobban megmutatták magukat, az ő pozíciójuk könnyen vállalható volt a társadalmi interakciók során, míg a Trump hívek jobban rejtőzködtek.

Ne gondoljuk, hogy ez csak az internetes troll háborúk szintjén zajló folyamat. A tőzsdei elemzők szinte egyöntetűen 5-10%-os esést jósoltak egy esetleges Trump győzelem bekövetkeztekor. Például az általam is nagyra becsült Bridgewater (az egyik legnagyobb alapkezelő a világon) egészen pontosan 10.4%-os esést jósolt Trump győzelme esetén. Viccnek is gondolhatnánk az egy tizedes pontosságot, de nem hiszem, hogy annak szánták. Utólag azért lehet rajtuk röhögni.

Hogyan tévedhetnek ekkorát ezek a nagyon okos emberek? Valójában nem érdekes. A címben is csak azért tettem fel ezt a kérdést, hogy többen kattintsatok ide. Egy másik kérdésre adott válasz sokkal fontosabb: mindenki téved. Tévednek a nagyon nagyon okos emberek is, és ami sokkal szörnyűbb, képes sok nagyon okos ember csapatostul is tévedni. Erre ezer meg ezer példát lehet hozni a tőzsde világából, én is megtettem márt többször (ez itt a kedvencem).

Gondolataink bővízű patakjában idáig evezve fel is tehetjük az igazán releváns kérdést, amiért ez a bejegyzés is készült: mit kezdhetünk mások tévedéseivel?

A kérdés megválaszolásához érdemes visszasétálni a kályhához, és megmelegedni mellette egy kicsit.

A pénzügyi világban az egyik legmeghatározóbb új élménye lesz minden kalandozónak, hogy nincs mindig igaza. Mindig? Jó, ha 50%-ban igaza van! A tőzsde előtti életünkben az evolúció hatalmas adománya, a saját egonk gondosan elrejti előlünk ezt a felismerést. Gondolj csak vissza a mai napodra! Hoztál x döntést, ebből mennyi volt helyes, és mennyi hibás? Valójában fogalmunk sincs, hiszen a legtöbb döntésünk következményével nem szembesülünk egzakt módon. És ekkor elkezd dolgozni a kicsi, közepes, vagy hatalmas méretű egonk és bemeséli nekünk, hogy ma 100%-ban helyes döntéseket hoztunk. Tegnap is. Tegnap előtt is. Ez nem is működhet másképpen. Ha minden gatya vásárlásnál azon filóznánk, hogy ez most tényleg szükséges-e, megéri-e az árát, mit szól a feleségünk, stb., előbb utóbb megőrülnénk. Ezért inkább alaphelyzetben mindig azt gondoljuk, jó döntést hoztunk. Persze később majd szembesülünk néhány rossz döntésünk következményével, de majd akkor is segít az ego, és gyorsan fogunk felejteni, racionalizálni, megmagyarázni.  Néhány rossz döntés meg amúgy is elfér a pakliban, hiszen emberek vagyunk nem gépek. 90-95%-os arány bőven jó lesz.

Sajnos ebbe a képbe garantáltan belerondít a tőzsde. Amikor belépünk ebbe a világba, villámgyorsan kiderül, hogy se 100%, se 90% közelében nem járunk, hanem 50% alatt. Jön a mentális pánik, és még rosszabb lesz ez az arány. Kíméletlenül szembesülünk minden rossz döntésünkkel. Akár akarjuk, akár nem, kénytelenek leszünk felismerni, hogy rengeteg rossz döntést hozunk. Nem baj, jön a segítség! Támaszkodjunk másokra! És itt válik sokkal ravaszabbá a történet…

Mi alapján választunk megfelelő támaszt? Olvassunk hiteles forrást! Ne ilyen-olyan noname, vagy éppen nevetséges nevű (lásd lustaport) blogokból tájékozódjunk, hanem vezető újságok cikkeiből. Persze aztán kiderül, hogy egyik nap ezt mondják, a másik nap az ellenkezőjét, a lehető legrosszabb ütemben. Nem baj, lépjünk tovább, válogassuk meg, kire hallgatunk! XY a múltkor eltalálta a csúcsot, biztos igaza lesz most is! Soros Györgyöt a legnagyobb befektetők között jegyzik, ő biztos nem szokott tévedni! A nagy pénzeket jegyző alapkezelők sokkal de sokkal jobban ismerik a piacot, mint mi!

Aztán lassan kiderül, hogy senki sem tévedhetetlen. Akármilyen okos, akármennyire sikeres, és akármilyen sokan mondják ugyanazt, a tévedés lehetősége masszívan ott van a pakliban mindig. A mostani választásnál, ha elhitted, hogy Trump nagy korrekciót hoz, akkor eladhattál az éjszakai pánikban, csak azért, hogy végignézd a nap közbeni hatalmas rallit. Vehettél volna aranyat, mert mindenki azt mondta, Trump a lehető legjobb a nemesfém szempontjából. Aztán végignézhetted az utóbbi 3 év legrosszabb hetét produkáló arany produkcióját. Nagyjából semmi sem működött, amit okos emberek mondtak, csapatostul.

És ez gyakran így lesz a tőzsdén, egészen addig, amíg teljesen összezavarodsz, manipulációról, és összeesküvésekről kezdesz fantáziálni és dühösen, vesztesen hagyod az egészet a fenébe. Vagy ritkább esetben azok közé tartozol, akik rájönnek, hogy a zűrzavar oka nem másokban keresendő, hanem saját magukban. Egyszerűen nem végezted el a feladatok rád eső részét. Arra számítottál, majd más megmondja mit, merre, hogyan, és neked csak annyi dolgod van, hogy elolvasd, végrehajtsd. Ez nem fog bejönni.

A saját megkerülhetetlen feladatod egy mentális keretrendszer felépítése, amelybe aztán képes leszel beilleszteni mások véleményét. Megfelelő súlyozással, a mások és saját tévedésed lehetőségét fenntartva, és az egymásnak ellentmondó információk rendszerben tartásával. Ez utóbbi az egyik legfontosabb titok a pénzügyi piacokon elért sikerek szempontjából. Több vizsgálat is kimutatta, hogy azok a legsikeresebbek a tőzsdén, akik képesek a fejükben fenntartani egymásnak ellentmondó információk rendszerét. Az emberek többsége azt csinálja, hogy kialakít egy véleményt, és utána ignorálja azokat az információkat, amelyek ellentmondanak az elképzeléseinek. Ez a lelki béke titka a köznapi életben, de halálos receptúra a pénzügyi piacokon. A legeslegnagyobb hiba, amit elkövethetsz, nem az, ha rosszul tudsz valamit, hanem az, ha erős meggyőződéssel hiszel benne. Ezt a hibát kell elkerülnöd, és ebben segít egy jól kialakított gondolati keretrendszer.

Nem szükséges itt nagy dolgokra gondolni, nem Soros Györgynek készülsz. Az is kiváló eleme lehet egy rendszernek, hogy például nem olvasol szaksajtót, nem próbálod megérteni, mi történik, hanem alkalmazol egy egyszerű, mechanikus portfóliót. De ebben az esetben is komolyan kell venned magadat. Minden egyszerű dolog halála az utólagos okoskodás. Ha úgy döntöttél, hogy 60/40 portfóliód lesz, mert az egyszerű, akkor ne próbálj időzíteni, vagy hirtelen ötlettől vezérelve módosítgatni. Ha dinamikus rendszert választasz, ne próbáld felülbírálgatni, mert most éppen “nagyon úgy néz ki”.

Természetesen, ha szereted megérteni a világot magad körül, annak sincs akadálya, hogy rendszeresen tájékozódj. Itt azon lesz a hangsúly, hogy megfelelően tudod-e kezelni mások és a saját tévedéseidet. Ehhez néhány iránymutató:

 • a tőzsdézés mentális szempontból egy ego leépítési folyamat, ha ezzel problémád van (te vagy a világon a legokosabb, legszebb, stb. és ez fontos része a személyiségednek), akkor inkább bele se vágjál.
 • tiszteld betegesen a tényeket. Ezek jelenthetik a legbiztosabb horgonyzási pontokat gondolkodásodban. Az egy dolog, hogy mi a véleményed Trumpról, Orbánról és akárkiről, de ennél sokkal fontosabb, hogy a javasolt intézkedések milyen hatással szoktak lenni a gazdaságra, tőzsdére. Döntő súllyal vedd figyelembe a kemény adatokat. Nincs mit vitatkozni azon, hogy nő a gazdaság vagy csökken, vagy a munkanélküliség, vagy egy részvény ára. Támaszkodj minél több kemény adatra! Hogyan szokott viselkedni a tőzsde választások környékén? Mekkora meglepetések lehetségesek?
 • mindenki gyakran téved, a legnagyobbak is. Ne rendelj 60%-nál nagyobb valószínűséget senki véleményéhez.
 • a konszenzus általában nem működik a tőzsdén. Ha sok ember mondja ugyanazt, bármennyire is logikus, meg hiteles, kezeld erős fenntartásokkal. Természetesen időnként a konszenzus kiválóan fog működni, csak azért, hogy összezavarjon téged.
 • tanuld meg, hogyan működnek az újságok, hírforrások. Egy részük hirdetésekből, szenzációkból (értsd negatív hírek), kattintásokból él, mások az egojukat építgetik. Általánosságban elmondható, hogy nem elsődleges céljuk a te tőzsdei szereplésed támogatása.
 • ha alapvetően be tudod látni a tévedéseidet, de mégis stresszt érzel és kapkodni szoktál, akkor csökkentsd a kockázatot, használj kisebb pozíciókat.
 • ha alapvetően működik a dolog, sikeresen veszed az akadályokat, de egy váratlan krízisbe kerülsz, és nem tudod eldönteni mi legyen, felezd a kockázatos pozíciókat. Ez részben felszabadít a stressz alól, segíti a hideg fejjel gondolkodást, és win-win szituációt tudsz kialakítani mentálisan (mondjuk eladtad a felét és utána emelkedik, akkor örülsz, hogy megtartottad a felét, ha esik, örülsz, hogy megváltál a felétől).

Végül soha ne felejtsd, senki nem tud semmit a jövőről! Sokkal hasznosabb felkészülni különböző forgatókönyvekre, és reagálni a történésekre, mint megjósolni, amit nem lehet.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Miért tévednek a nagyon okos emberek?

 1. Pingback: A világ egyáltalán nem olyan | lustaport

 2. Pingback: Egy éve | lustaport

 3. Pingback: Osztalék még egyszer | lustaport

 4. Pingback: Majdnem világhírű lettem :) | lustaport

Comments are closed.