Sikerül-e naggyá tenni Amerikát?

Érdekes történeti összefüggésre hívta fel a figyelmet a Reformed Broker cikke. A most kezdődő választási ciklusban a Republikánusok teljes mértékben uralják az államapparátust az USA-ban. Ez annyit tesz, hogy nem csak Trump lett elnök, de a szenátusban és az alsóházban is Republikánusok vannak többségben. Azt csinálnak, amit akarnak.

A szerző megnézte, hogy az elmúlt évszázadban mire jutottak a Republikánusok, ha kellően hosszú ideig hasonló helyzetbe kerültek a törvényhozásban. Röviden: nem sok jóra. Hosszabban: három olyan időszakot talált, amikor a Republikánusok legalább 4 évig uralták a teljes törvényhozói hatalmat. Mindegyik hatalmas krízisbe torkollott. Nem is akármilyenekbe. Nézzük csak sorjában.

id1

Az 1900-as évek elején egészen hosszú időszakot uraltak a Republikánusok, ezalatt két komoly krízist is össze tudtak hozni, közte az 1907-es pánikot. A tőzsde hullámvasút így nézett ki:

to1

A következő időszak még húzósabb:

id2

Úgy tűnik, Republikánus uralom vezetett a modern gazdaságtörténet legsúlyosabb válságához, ez a fellendülés, majd lejtmenet, remélem mindenki számára ismerős:

to2.jpg

Szép munka. Aki esetleg azt gondolná, hogy bármit tanultak a történelemből, annak sokat kellett várnia a következő csalódásra:

id3

Igen, a legutóbbi pusztító válságot, aminek a levét a mai napig isszuk, szintén Republikánus teljhatalom előzte meg. Az eredmény:

to3

Mit is lehet erre mondani? Elég lenyűgöző track record uraim. Persze nem kell rögtön kétségbe esni, ráérünk egy kicsit később is. Láthatóan a legtöbb krízist úgy sikerült összehozni, hogy előtte lufit fújtak (ezt jól támogatja a Republikánusokra jellemző élénkítő politika), lazítottak a szabályozáson, majd a felpörgő gazdaság és laza hitelezés vezetett végül válságokhoz. Persze lehet, hogy tanultak már ebből a Republikánusok, mint a Bourbonok. Az is lehet, hogy 2 év múlva elveszítik többségüket a törvényhozásban, és nem lesz elegendő idejük az eddigi forgatókönyv megvalósítására. Meg az is előfordulhat, hogy csak véletlen egybeesésről van szó. Minden esetre, ha az elkövetkező évek komoly fellendülést és deregulációt hoznak, nem árt észben tartani a történelmi példákat.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.