Országok és értékeltségek

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a rajta szereplő országok részvénypiacának aktuális értékeltsége milyen hozamot eredményezett eddigi történetük során. Az USA adatok 1881-től, a többi ország esetében 1979-től mutatják a helyi devizában számított infláció feletti hozamot. A pontok az eddigi eseteket mutatják, míg a kék sáv az esetek 75%-25% közötti tartományát.

cape

(a képre kattintva nagyobb méretben is)

Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy a CAPE előrejelzések sok bizonytalanságot tartalmaznak (ez mondjuk a szórásból is látszik, de egy alaposabb elemzés itt elérhető) és nem zárják ki a mostani szintekről történő jelentős visszaesést sem. A Star Capital részletesebb információkat szolgáltat, és azt javasolja, hogy a CAPE becsléseket célszerű kiegészíteni a PB (Price per book) alapú becslésekkel. Ezen az oldalon táblázatos formában közlik az aktuális CAPE, PB értékeket és a segítségükkel becsült 15 éves hozamot (második táblázat, medián értékek).

A fenti ábrán szereplő legjobb értékeltségű ország ETF-ek: RSX (Oroszország), EWZ (Brazilía), EWS (Szingapúr), EWP (Spanyolország).

Ezekről az ETF-ekről többet megtudhatsz ebből a könyvből.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Országok és értékeltségek

  1. Pingback: Vix felszúrás | lustaport

Comments are closed.